G-E0EWZBLP0V
уторак , 21 марта 2023
Home / NUZNA ODBRANA / Кад закон дозвољава убиство у самоодбрани!

Кад закон дозвољава убиство у самоодбрани!

FELJTON.rs
29.07.2022.

Нужна одбрана је законита само када је напад започео, а сматра се да је дозвољена и када атак очигледно

(Фо­то Пик­са­беј)

Док је у свом стану дочекивао Нову годину по јулијанском календару Новосађанин Александар Radovic. (39) није слутио да ће му се живот, за само неколико минута, променити из корена. Бранећи се од Предрага К. (27), који га је напао и неколико пута убо ножем, Александар Radovic, иако повређен, посегнуо је за пиштољем који је имао у кући и убио нападача.

Грађани, објашњавају правници, имају право да се бране од провалника који су им ушли у кућу или стан у намери да им нешто украду или им науде, али само док лопова не надјачају. Јер, нужна одбрана је, наводе, она која је адекватна, сразмерна и истовремена нападу.

Шеф Катедре за кривично право Правног факултета у Београду професор Милан Шкулић објашњава да свако има право на нужну одбрану.

– Обично људи који нису правници сматрају да се нужна одбрана своди на неку врсту самоодбране или одбрану искључиво живота и тела. Међутим, није тако. Сваки човек има право да брани и своју имовину. Нужна одбрана је могућа само онда када је напад започео и док траје, а сматра се да је дозвољена и када напад очигледно предстоји. Ако је учинилац, на пример, провалник затечен у стану приликом крађе престао са крађом, напушта место догађаја и бежи, тада га власник стана не може сустићи и убити или уопште повредити – објашњава професор Шкулић.

Иако то није стриктно прописано у закону, напомиње наш саговорник, сматра се да из одређених социјално-етичких разлога одбрана мора да буде у битној мери сразмерна нападу. То значи, наводи професор, да није све допуштено у одбрани свог или туђег добра.

– Потребно је да се у одређеној мери штеди нападачево добро, али тако да то не угрози ефикасност одбране. Може се, на пример, догодити да човек провалника којег је затекао убије ударцима тешке столице у главу. Међутим, не може неко да се убије тек тако само зато што је напао нечију имовину, а да је притом постојао ефикасан алтернативни начин одбране, односно онај који се не би свео на лишавање човека живота. Ако постоји изразита несразмера између средстава напада и одбране, сматраће се да је нужна одбрана прекорачена. На пример, то би био случај, ако онај који је нападнут рукама, хладнокрвно пуца на нападача из ватреног оружја. Међутим, ако је нападач физички веома јак или познаје неке ефикасне борилачке вештине, могло би да се сматра да постоји несразмерност. Углавном, нема дефинитивне законске формуле, већ је то процена у пракси, која се заснива на свим релевантним објективним и субјективним околностима – наводи професор кривичног права.

Како у пракси установити где је граница нужне одбране? Она, објашњава Шкулић, може да буде прекорачена само када је реч о такозваном интензивном прекорачењу, односно када одбрана није сразмерна нападу, то јест када није била неопходно потребна.

– На пример, ако неко човеку покуша да отме кесу са намирницама које је купио на пијаци, а нападнути га убије хицем из пиштоља или га убоде ножем у срце. Тако учињено кривично дело онога ко се претходно бранио, па је са одбраном „претерао”, није прекорачење нужне одбране, већ представља посебно кривично дело, али то што је претходно постојао противправни напад, представља значајну олакшавајућу околност за таквог учиниоца – објашњава наш саговорник.

Упитан сматра ли да треба нешто мењати у нашем Кривичном законику, Шкулић одговара да су његова правила која се односе на нужну одбрану сасвим адекватна. Наш КЗ, каже професор, спада у сам европски врх по висини прописаних казни.

– С друге стране, можда је наша пракса још несклона нешто ширем тумачењу када постоји, а када не адекватна врста одбране, као и начин и интензитет одбране који је неопходан да би се сматрало да је човек поступао у нужној одбрани. Чини ми се да овде није толико проблем у закону, колико у сувише крутој пракси – наводи професор.

Пракса ЕУ и САД

Када је реч о нужној одбрани, закони и пракса у ЕУ релативно су слични нашим прописима. Нешто је другачије у САД, мада ни тамо то није флексибилно како се понекад тумачи на основу холивудских филмова и извештавања медија.

– У САД је још жива традиција „дивљег запада”, али ни тамо није могуће убити човека штитећи своју имовину. И у САД је значајан услов за самоодбрану, односно неку врсту нужне одбране, одговарајућа сразмерност. То значи да се у САД у самом закону стриктно захтева директна пропорционалност између онога што се напада и онога што се повређује у одбрани од напада, што код нас и није случај. Постоје посебне ситуације, али ни тада није реч о „бланко дозволи за убиство”. У САД се традиционално испољава изузетно велика пажња заштити кућног дома. Према концепцији одбране дома, човек који је нападнут у својој кући има изузетно широко право на одбрану у погледу интензитета одбране у односу на напад – објашњава професор Милан Шкулић.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/politika.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 10 + = 13

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)