G-E0EWZBLP0V
понедељак , 4 јула 2022
Home / CRNA HRONIKA / ИЗ СРБИЈЕ У СРПСКУ СТИЖЕ ХИЉАДУ ЛАЖНИХ ДИПЛОМА ГОДИШЊЕ! Diploma bez ijednog položenog ispita!?

ИЗ СРБИЈЕ У СРПСКУ СТИЖЕ ХИЉАДУ ЛАЖНИХ ДИПЛОМА ГОДИШЊЕ! Diploma bez ijednog položenog ispita!?

FELJTON.rs
16.05.2022.

Свака диплома се може проверити,кажу у просвјетној инспекцији поводом писања медија да из Србије у РС сваке године оде барем 1.000 лажних или сумњивих диплома. “Свако ко жели да провери веродостојност и валидност дипломе било које образовне установе у Србији, може да се обрати Министарству просвете, науке и технолошког развоја”, рекао је Велимир Тмушић Републички

dw

Свака диплома се може проверити,кажу у просветној инспекцији поводом писања медија да из Србије у РС сваке године оде барем 1.000 лажних или сумњивих диплома.

KADA TRAZITE POMOC OD GRADONACELNIKA NOVOG SADA „MILOŠA VUČEVIĆA“ da vam je zivot ugrozen a da policija sporo reaguje! Njega je zao, i branite se sami!

“Свако ко жели да провери веродостојност и валидност дипломе било које образовне установе у Србији, може да се обрати Министарству просвете, науке и технолошког развоја”, рекао је Велимир Тмушић Републички просветни инспектор.

Медији у РС су објавили да је кандидат за главног ревизора РС и бивши вршилац дужности директора Пореске управе Миле Баника за само годину дана завршио Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (Фабус) који је дeо Универзитета “Едуцонс” из Новог Сада.

Тај факултет су завршили и директор Фонда ПИО РС Младен Милић и Предраг Глухаковић – сада потпредседник Народне скупштине РС, а некадашњи министар трговине и туризма, пишу поједини медији.

Тмушић је навео да је конкретан случај предмет покрајинске просветне инспекције, и истакао да је у току велика акција провере законитости рада високошколских установа у Србији и њихових истурених одјељења.

frontal.rs

Лист Прес је објавио да су лажне дипломе испливале на површину, након афере у Републици Српској, у чијем је средишту Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (ФАБУС), који је дио новосадског Универзитета Едуконс.

Медији у РС наставили су да се баве чињеницом да велики број тамошњих државних функционера има сумњиве дипломе из Србије, и то у тексту под насловом “Дипломе куповали у свадбеном салону”. Како се наводи, испостава новосадског факултета била је регистрована у Грудама, на адреси свадбеног салона “Оток” и у једном хотелу у Купресу.
“Данас нема трагова да је тај факултет постојао, а као подружница био је регистрован у Грудама и Купресу. Факултет је затворен 2006, а највећи број диплома издат је током 2002, 2003. и 2004″, рекла је Гордана Цикојевић, бивша министарка просвјете у влади Херцегбосанске жупаније.

Управо тих година, пишу “Независне новине”, на Факултету за услужни бизнис дипломирали су Миле Баника, кандидат за главног ревизора РС, и бивши директор Пореске управе Младен Милић, директор Фонда ПИО, и Предраг Глухаковић, актуелни потпредседник Народне скупштине и бивши министар трговине и туризма РС и још много државних функционера.

Професор од интегритета на једном државном факултету у Србији, који није желио да му помињемо име, каже за “Прес” да је приватни Универзитет Едуконс настао под врло сумњивим околностима.

“Ово је само врх леденог бријега, ко зна шта ће још да изађе на видјело. Бивши министар просвете Србије Зоран Лончар потписао је рјешење о оснивању Едуконса 2008, само пет дана пре него што је отишао са те функције. Причало се својевремено и да је он један од акционара”, открива саговорник.

Марио Спасић из “Транспарентности” каже да 40 одсто приватних универзитета и факултета у Србији тргује дипломама. Он наводи да се цена лажних диплома у тим установама креће од 3.000 до 10.000 евра, у зависности од програма и брзине добијања дипломе и да из Србије у РС годишње оде најмање 1.000 лажних диплома.

“Те високошколске установе су дио међународне криминалне групе која се бави трговином дипломама. Сједиште те групе је у Војводини, а укључене су и установе из централног дјела Србије, БиХ, Хрватске, Црне Горе…”, тврди Спасић.

Стеван Милић, председник Синдиката образовања РС, каже да је трговина дипломама између Србије и РС толико узела маха да прети да потпуно обесмисли високо образовање на овим просторима.

“Пре две године у РС смо имали 1.200 незапослених економиста, а сада их је 3.000. Да ли је на регуларан начин могло да дипломира толико студената у тако кратком року? Највише се тргује дипломама факултета за менаџмент и економију. Јавна је тајна да су у овај бизнис умешане приватне установе из Србије, одакле код нас стиже највећи број диплома”, каже он.

Едуконс: Нема диплома на брзака

Проф. др Александар Андрејевић, власник и ректор Универзитета Едуконс, каже да на овој високошколској установи нема политичких пречица и диплома на брзака.

“Један дeo тржишта за ФАБУС је представљала традиционално блиска РС. Многа лична познанства професора резултирала су интересом људи са тог подручја за овај факултет. Сви студенти уписани су у седиште факултета, гдје су долазили на наставу и полагали испите. Студенти из Груда, који се помињу, у ствари су они који су са других факултета прешли на завршну годину студија. Са активностима у РС ФАБУС је престао 2006. године. При упису смо поштовали право свих људи да се образују. Нисмо могли знати да ли ће неко од њих бити на руководећем положају и мета својих противника који не презају да увлаче ФАБУС у њихове прљаве ратове. Диплома сваког појединца је провјерљива и издата у складу са законом”, каже он.

Diploma bez ijednog položenog ispita!?

„Mogli smo da biramo koji ćemo fakultet završiti”, kaže Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal.info. No, bitnije od revizije tih diploma je kazniti odgovorne za ovaj vid teške korupcije u bh. institucijama.

Deutschland Symbolbild Studienkredite

Doći do posla u BiH, preopterećenoj birokratskim sisrtemom, nezaposlenošću i ekonomskom krizom, prava je lutrija. S diplomom je nešto lakše doći do posla, no poslodavci se rijetko pitaju kako je diploma stečena, da li iza nje stoji praktično znanje?

Još od kraja rata u BiH, 1992.-95. godine, u kojem su uništene i nestale brojne diplome, svjedodžbe i matične knjige brojnih srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova, javna je tajna da su mnogi na čudne načine dolazili do diploma.

Čini se da je u posljednje 24 godine biznis izdavanja “ekspres” diploma doveden do savršenstva. Novinarski istraživački pothvat Azre Omerović i Avde Avdića, novinara nezavisnog medija Žurnal.info, ili kako ga nazivaju “Jedina Slobodna Teritorija”, pokrenuo je pravu aferu pokazujući kako se organizirani kriminal i korupcija protežu do najviših državnih institucija i pokazuju sve slabosti pravosudnog sistema u BiH.

Prava diploma bez ijednog ispita

Plan je bio jednostavan. Na osnovu nekih temeljnih informacija, novinarka Azra Omerović kontaktirala je čovjeka, neku vrstu osobe za vezu, kako bi pokušala doći do lažne, tačnije brze diplome. Za nešto više od dvije sedmice, bez da je prisustvovala ijednom nastavnom času ili položila ijedan ispit, primila je pravu diplomu Srednje škole u Sanskom Mostu, sa zvanjem medicinskog tehničara.

„Ovdje nije problem samo sticanje srednjoškolske diplome. Nama je taj isti Senad Pehlivanović nudio diplomu jedne visokoškolske ustanove. Mi smo mogli da biramo koji ćemo fakultet završiti”, kaže za Deutsche Welle Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal.info.

„Da smo imali malo više vremena i resursa na raspolaganju, vjerujte da smo mogli steći diplomu Pravnog fakulteta, bez ijednog časa, bez ijednog položenog ispita, a onda bismo kasnije s tom diplomom mogli pronaći neko mjesto, za nekog stručnog saradnika u bilo kojoj pravosudnoj insituciji u BiH, jer imamo materijalne dokaze da su osobe koje su završavale na takvim ili sličnim visokoškolskim ustanovama, za koje je radio i sam Senad Pehlivanović, zaposleni u pravosudnim institucijama u BiH”, tvrdi Avdić.

Duboko ukorijenjen organizirani kriminal

Problem je, kako kaže, mnogo dublji, jer se očito radi o “dobro organizovanom kriminalu koji se radi pod pokroviteljstvom države BiH i uz prešutnu saglasnost pravosudnih institucija BiH”.

„Senad Pehlivanović je jedan državni službenik koji je samo obavljao te poslove primopredaje diplome, osoba koja je radila te poslove na terenu. Može se reći da je bio komercijalista, ali pravi organizatori su tamo negdje u vlasničkim strukturama ovih centara za obrazovanje, odnosno u savezu s političkim partijama koje ti centri financiraju”, pojašnjava Avdić.

Premda se u prvi mah priča možda čini i komičnom, posljedice mogu biti jako ozbiljne i dalekosežne. Avdo Avdić vjeruje da priča otkriva ozbiljne prijetnje cijelom bh. društvu. “Za nekoliko godina, ako već ne i sada, će vas liječiti ljekar koji je stekao diplomu na ovakav način, sudit će vam čovjek koji je stekao diplomu na ovakav način i državom će rukovoditi ljudi, ustvari oni već rukovode, ljudi koji su stekli diplome na ovakav način”.

Afera lažnih diploma nije pogodila samo BiH, već i cijelu regiju, budući da su “diskutabilni” srednjoškolski centri, pa i univerziteti po Hercegovini, Srednjoj Bosni i u Republici Srpskoj, privlačni i klijentima iz susjednih država. Žurnal.info tako je, zajedno sa kolegama sa hrvatske Nove TV, došao do dokaza o vatrogascu iz Kostajnice, iz susjedne Hrvatske, koji je imao urednu diplomu srednje škole iz Širokog Brijega, a da, kako pokazuju dokumenti o prelascima granice, u periodu datiranja ispita nije niti boravio u BiH.

Odjeci lažnih diploma izvan BiH

Ubrzo po izbijanju afere u BiH, oglasile su se i neke organizacije u Hrvatskoj, poput Udruge medicinskih sestara, koje su naglasile da samo dobro obučene osobe mogu raditi kao medicinske sestre, te da one “lažne” nikada ne bi prošle njihove stroge zahtijeve. I druge zemlje EU također se mogu postati poslodavci lažnim profesionalcima.

Novinar Avdo Avdić iz nezavisnog medija Žurnal.info, kojeg nazivaju “Jedina Slobodna Teritorija”, pokrenuo je sa Azrom Omerović pravu aferu pokazujući kako se organizirani kriminal i korupcija protežu do najviših državnih institucija i pokazuju sve slabosti pravosudnog sistema u BiH.

Njemačka, na primjer, ostaje među najpoželjnijim destinacijama Bosanaca i Hercegovaca, a u konstantnoj je potrazi za medicinskim tehničarima raznih kalibara. Prema nekim zvaničnim procjenama, BiH je u posljednjih 10 godina napustilo više od 250.000 ljudi, premda su te cifre zasigurno mnogo veće.

Trend se nastavlja, budući da sve više ljudi, posebno mladih, na sve načine pokušavaju napustiti zemlju u kojoj, prema podacima Svjetske banke, ne radi 20 posto od 3,5 miliona stanovnika, dok 17 posto ljudi živi ispod granice siromaštva. Mnogi se radije opredjeljuju za odlazak, čak i ako imaju posao, budući da im plaća, češće ispod nivoa prosječne plaće od nekih 850 KM, ne može osigurati ni najoosnovniju egzistenciju. Za bolji posao, možda im dobro može doći neka lažna diploma.

Potrebne istrage, ne revizije

Iznenađujuće je da afera nije potakla ozbiljnije, glasnije reakcije bh. institucija ili ostavke odgovornih. Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pokrenuo je inicijativu za reviziju diploma svojih uposlenika.

Revizija, smatra Avdo Avdić, nikako nije rješenje problema. “Ovdje je postao trend da ljudi u zvaničnim institucijama pokreću priče o reviziji diploma. Ovdje nije problem vršiti reviziju diploma, to je najmanji problem. Ja mislim da je ključna stvar da se uradi revizija institucija koje izdaju te diplome. Kada uzmete dokumentaciju, svjedočanstva i diplome koje smo mi uspjeli zadržati, vidjet ćete da na njoj piše, barem tako formalno, da se dotična osoba upisala prije dvije godine, da je polagala sve ispite, da je dvije godine trajalo njeno školovanje i da je dobila diplomu. Da je bilo ko provjeravao njenu diplomu prije objavljivanja teksta, sve bi apsolutno izgledalo ok”.

Mnogo je ozbiljniji problem, naglašava Avdić, slaba reakcija pravosudnih organa. “Ono što je pogubno za ovu državu je što nijedna pravosudna institucija, osim Tužilaštva Unsko-sanskog Kanton koje je otvorilo istragu protiv škole u Sanskom Mostu i protiv Senada Pehlivanovića, nije zatražila od nas diplomu da im dostavimo da vide da je u pitanju organizovani kriminal, a imamo materijalni dokaz. Tužilaštvo BiH je od nas tražilo informacije ili izvor informacije na osnovu kojeg smo mi počeli da radimo ovu priču… a ne traži diplomu koju smo mi stekli, da kazni kriminal”, naglašava Avdić.

Dodaje kako Žurnal.info neće prestati objavljivati nastavke priče svaki put kada  naiđe na nove dokaze. Afera lažnih diploma u svakom slučaju nije prva prva koju ovaj nezavisni medij otkriva. Njihov je cilj javnosti predočiti sve nepravilnosti, prvenstveno veze između politike i organiziranog kriminala i korupcije u BiH, državi koja prema najnovijim podacima Transparency Internationala, zauzima 89. mjesto po korupciji, među 180 zemalja.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

EKSKLUZIVNO! Ovo su originalne SMS poruke kojima je REKETAŠ ADVOKAT A.Č IZ BEOGRADA I REPORTER G.Š IZ KRALJEVA PRETIO Aleksandru Radovicu od koga su hteli da iznudi pare!

SLEDECA VEST….

KADA TRAZITE POMOC OD GRADONACELNIKA NOVOG SADA „MILOŠA VUČEVIĆA“ da vam je zivot ugrozen a da policija sporo reaguje! Njega je zao, i branite se sami!

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/frontal.rs/dw.com)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 30 − 24 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)