G-E0EWZBLP0V
среда , 24 априла 2024
Home / KULTURA / POZNATI KARDIOLOG OTKRIVA KAKO KORONA UTIČE NA SRCE i koja je najbolja zaštita kardiovaskularnih bolesnika u doba pandemije

POZNATI KARDIOLOG OTKRIVA KAKO KORONA UTIČE NA SRCE i koja je najbolja zaštita kardiovaskularnih bolesnika u doba pandemije

FELJTON.rs
25.09.2021.

Najnovije analize pokazale su da koronavirus direktno napada srce, pored ostalih organa u telu, na koje podjednako negativno utiče. Korona virus, koji je prisutan u Srbiji više od godinu i po dana najviše pogađa one sa obolelim plućima, a zatim kardiovaskularne bolesnike


Profesor dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), govorio je za Informer.rs o tome kako korona utiče na srce, o preklapanju dve epidemiološke krive, kao i o prevenciji i zaštiti kardiovaskularnih bolesnika od zaraze kovidom 19.

Dr Tasić ističe da je korona pogubna po zdrave ljude, a posebno po one s pridruženim bolestima, naročito kardiovaskularne bolesnike.

– Trenutna situacija je izuzetno nepovoljna, ne samo epidemiološka, nego i po pitanju kardiovaskularnih bolesti. Imamo ukrštanje dve krive, jedna kriva koja traje više decenija, to je kriva kardiovaskularnih bolesti. Podsetiću da u Srbiji svaki drugi pacijent umre od infarkta ili šloga, a sad pridruženo sa virusom korone koji oštećuje krvne sudove i srce, imamo ukrštanje te dve epidemije. S jedne strane imamo akutni efekat kovida 19 na srce dovodeći do teških oštećenja, čak i smrtnih ishoda zbog infarkta, šloga ili poremećaja ritma srca – kaže dr Tasić.

Dr Nebojša Tasić
Izražen post-kovid sindrom

Profesor Tasić ističe negativan uticaj post kovid sindroma na srce.

– Imamo i post kovid sindrom koji je veoma izražen posebno kod kardiovaskularnih bolesnika, koji obuhvata hronično zapaljenje srčane maramice ili oštećenje srčanog mišića, srčanu slabost i srčane aritmije i druge komplikacije koje se na vreme moraju prepoznati i lečiti. Zato preporučujem svim bolesnicima koji su preležali kovid, sa ili bez tegoba, da se obavezno jave kardiologu da bi se procenilo da li je SARS-CoV-2 virus oštetio kardiovaskularni sistem kako bi se preduzela adekvatna terapija i praćenje stanja pacijenta – ističe dr Tasić.

– Ali takođe posebna grupa bolesnika su oni koji nisu prelažali kovid infekciju, a boluju od kardiovaskularnih, endokrinoloških i drugih pormećaja takođe treba da se jave svom kardiologu kako bi napravili jako dobar program prevencije podizanja imuniteta. A pre svega najvažnije način zaštite je vakcina, a uz vakcinu treba raditi na podizanju imuniteta a sve u cilju kako bi se zaštitili od infekcije – kaže dr Tasić.

Obavezna vakcinacija kardiovaskularnih bolesnika

– Kardiovaskularni bolesnici spadaju u najugroženiju grupu stanovništva kada je reč o koronavirusu. Tu je primarno oštećeno tkivo pluća, a pošto su srce i pluća usko vezani i ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog, onda strada i srce, pogotovo ako je već oštećeno.

– Hroničnim kardiovaskularnim bolesnicima se svakako preporučuje da se vakcinišu da bi izbegli infekciju kovidom 19. Ova infekcija dovodi to teških oštećenja kardiovaskularnog sistema, neretko sa smrtnim ishodom – kaže dr Tasić.

Dr Tasić ističe da najveći problem predstavlja kako zaštiti vakcinisane od nevakcinisanih.

– Danas je najveća umetnost kako zaštiti vakcinisane od nevakcinisanih, jer u sadašnjem trenutku ne postoje adekvatni mehanizmi kako ljude koji nose masku i vakcinisani su zaštiti od bahatosti ljudi koji su nevakcinisani, a uz to ne poštuju propisane epidemiološke mere – zaključuje dr Tasić. 

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/informer)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 3 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)