G-E0EWZBLP0V
субота , 10 децембра 2022
Home / CRNA HRONIKA / MALČANSKOM BERBERINU PRAVOSNAŽNO DOŽIVOTNA ROBIJA! Potvrđena presuda Višeg suda u Nišu!

MALČANSKOM BERBERINU PRAVOSNAŽNO DOŽIVOTNA ROBIJA! Potvrđena presuda Višeg suda u Nišu!

FELJTON.rs
06.08.2021

Apelacioni sud u Nišu odbacio je žalbe na prvostepenu presudu Višeg suda u Nišu kojom je Ninoslav Jovanović (48) iz sela Malča osuđen na doživotnu robiju zbog otmice i produženog krivičnog dela silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja devojčica

Na presudu donetu 5. januara ove godine žalila se Jovanovićeva advokatica Milena Stojanović ali i zloglasni „Malčanski berberin“ lično, ističući da su mu tokom sudskog postupka kršena prava na pravično suđenje. 

Kako je navedeno u odluci Apelacionog suda, Jovanović je u žalbi naveo da su mu povređeni pravo na odbranu i pravično suđenje jer su u prvostepenom postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio. Zahtevao je da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda te da mu se ponovo sudi. 

Apelacioni sud je trebao da o njegovoj i žalbi advokata odlučuje 24. juna ali je Jovanović, koji je prisustvovao sednici, prilikom objavljivanja sastava petočlanog sudskog veća, tražio izuzeće sudije Zorana Krstića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Iz tog razloga, sednica veća je odložena za 5. jul. Međutim, Jovanović je pre nove sednice zahtevao izuzeće predsednika sudskog veća Mirjane Đorđević  jer je odbacila njegov zahtev za izuzeće sudije Krstića. Zatim je zatražio izuzeće i predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika jer su odbili zahtev za izuzeće Mirjane Đorđević.  Svi ovi njegovi zahtevi su odbačeni. 

Razmatrajući navode u njegovoj žalbi da nije imao adekvatnog branioca, Apelacioni sud je smatrao da su oni neosnovani jer mi je dodeljen branilac po službenoj dužnosti. S obzirom na to da je njegov  prvi branilac usled starosti imao zabranu kretanja zbog epidemije korone, dodeljena mu je advokatica Milena Stojanović koja ga je zastupala tokom čitavog postupka. Takođe, Apelacioni sud je smatrao da mu nije bilo uskraćeno pravo na stručni adekvatnu odbranu jer je i sam aktivno učestvovao u postupku, zahtevao dostavu dokaza i kopiju zapisnika a nije prigovarao kvalitetima dodeljenog mu branioca. 

Njegov branilac Milena Stojanović akcenat svoje žalbe stavila je na Jovanovićevu uračunljivost  ističući da je u ranijim postupcima vođenim protiv njega, ustanovljen poremećaj „seksualne preferencije“. Ona je u žalbi istakla da je presuda nejasna jer nije naveden uticaj ovog poremećaja na Jovanovićevu uračunljivost. Međutim, Apelacioni sud je odbacio i njenu žalbu sa obrazloženjem da je postojanje uračunljivosti kod Jovanovića dokazano komisijskim neuropsihijatrijskim veštačenjem. 

– Kod optuženog nema duševne bolesti, duševne zaostalosti, niti privremene duševne poremećenosti. Antisocijalni poremećaj je posledica strukture njegove ličnosti koja se nalazi u međunarodnoj klasifikaciji bolesti i poremećaja,  ali sa forenzičkog stanovišta ne spada u psihijatrijsku bolest. Takođe, neosnovano je isticanje optuženog da pati od epilepsije jer neurofiziološki pregled nije pokazao epileptičku aktivnost – naveo je sud.  

Apelacioni sud je u svojoj odluci naveo da ni Jovanović ni njegov branilac nisu osporili otmicu, odnosno da je on priznao da se devojčici lažno predstavio i naveo je da uđe u njegovo vozilo i odveo je sa sobom, preteći da će joj  ubiti roditelje.  Međutim, žalbom je osporavano produženo krivično delo silovanja, konkretno događaji u selu Pasjača gde je prema navodima optužbe, Jovanović izvršio još jednu prisilnu obljubu. Ninoslav  je tvrdio da ti navodi nisu tačni, te da dvanaestogodišnjakinju nije tukao ni izgladnjivao već da je o njoj sve vreme brinuo. 

– Neosnovani su navodi u žalbi jer je Jovanović pre optuženja priznao radnje koji su obuhvaćeni kvalifikacijom dela, a na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom pokušao je da umanji krivicu i pogoduje svojim interesima u pogledu kazne – naveo je Apelacioni sud. Takođe, postojanje teškog dela izvršenog prema detetu dokazano je i iskazom oštećene ali i medicinskim veštačenjem. 

Obrazlažući odluku da potvrdi najtežu kaznu predviđenu našim Krivičnim zakonikom, Apelacioni sud je naveo da „bilo koja druga kazna nije adekvatna ispoljenoj monstrouznosti i bezosećajnosti za patnje koje je Jovanović  izazivao detetu“.

– Sud nije cenio kao olakšavajuću okolnost priznanje optuženog, jer je činjenično stanje već utvrđeno dokazima a njegovo kajanje, s obzirom na celokupno držanje pred sudom, nije bilo iskreno. Sa druge strane, dosadašnji boravak u zatvoru nije uticao na optuženog, nastavio je sa delima čim je izašao na slobodu. Takođe, otežavajuće okolnosti na njegovoj strani su i broj preduzetih radnji, brutalnost i upornost u seksualnom iživljavanju nad detetom, što je kod žrtve izazvalo dugoročne posledice, pa je adekvatna samo najteža kazna – naveo je Apelacioni sud.

Jovanović je obavezan da plati troškove krivičnog postupka a njegova žrtva je upućena na parnicu radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva. 

Da podsetimo, stravičan napad dogodio se 20. decembra 2019. godine u niškom naselju Brzi Brod kada je serijski silovatelj presreo devojčicu na putu do škole. Dvanaestogodišnjakinja je pronađena devet dana kasnije u selu Pasjača a manijak je izmicao poteri do 5. januara 2020. godine kada je uhapšen na groblju u rodnom selu Malča. 

Jovanović je iza rešetaka proveo dvadeset godina takođe zbog silovanja dece.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/informer)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 2 + 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)