G-E0EWZBLP0V
петак , 29 марта 2024
Home / SLOBODNO VREME / MISTERIOZNE SMRTI HOLIVUDSKIH ZVEZDA: Brus Lija ubili droga, trijade ili „dodir smrti”

MISTERIOZNE SMRTI HOLIVUDSKIH ZVEZDA: Brus Lija ubili droga, trijade ili „dodir smrti”

SPECIJAL FELJTON.rs
31.07.2021.

Tek otkrivena pisma pokazuju da je Mali Zmaj preterivao u korišćenju tableta,ali većina obožavalaca odbija da poveruje u to da je njegovu smrt izazvala loša kombinacija lekova

Brus Li jedna je od najvećih ikona pop kulture. Toliko je bio obožavan da su generacije odrasle gledajući njegove filmove i oponašajući prikazane borilačke veštine – teatralne udarce rukama i nogama, vrisak, mlataranje nunčakama… Zato i ne čudi što je njegova smrt 20. jula 1973. šokirala planetu.

Lažna vest

Vest o tome da je neko ko je bio simbol snage i zdravlja, često nazivan „najspremnijim čovekom na svetu”, preminuo u 32. godini od loše kombinacije lekova izazvala je nevericu. Kad se otkrilo da je prva objavljena informacija – da je Brus Li preminuo u svom domu, kraj supruge Linde – lažna, malo ko je poverovao i u onu objavljenu nešto kasnije. Sumnja je počela da hrani teorije zavere, koje su se ekspresnom brzinom proširile planetom.

A šta kaže zvanična verzija o smrti?

Dva meseca ranije, u maju 1973, Brus Li je završio u bolnici u Hongkongu jer je pao u nesvest tokom postprodukcije filma „U zmajevom gnezdu”. Dijagnostikovan mu je edem mozga i brzo je otpušten kući. Samo nekoliko dana kasnije nastavio je svoj rigorozni sistem treninga i ishrane, ali se često žalio na glavobolje.

Poslednji dan života proveo je pripremajući film „Zmajeva igra smrti”, a onda je s producentom i biznis partnerom Rejmondom Čouom otišao kod tajvanske glumice Beti Tingpej. Jedno vreme su prepravljali scenario, pa ih je Čou napustio. Lija je naglo zabolela glava i popio je lek „ekvadžezik”, kombinaciju aspirina i lekova za opuštanje mišića, iako je već popio neke lekove protiv bolova. Slavni glumac zatim je legao da spava, ali umesto u san, pao je u komu. Uplašena Tingpejova, za koju se pričalo da je Lijeva ljubavnica, pozvala je Čoua da se vrati, pa su zajedno pozvali lekare. Nažalost, kad je pomoć stigla, bilo je prekasno.

Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti oticanje mozga, čija se zapremina povećala sa 1.400 na 1.575 grama. To oticanje je, kako su zaključili lekari, izazvala reakcija na lek koji je popio.

Tragičan kraj...Brendon Li
TRAGIČAN KRAJ…BRENDON LIFOTO: PROFIMEDIA

Tajna pisma

U javnosti su se nedavno pojavila pisma Brusa Lija kolegi Robertu Bejkeru. U njima zvezda kung-fu filmova naručuje kokain, esid, LSD i marihuanu. Pretpostavlja se da su ti eksperimenti s drogom otvorili put zdravstvenim problemima koje je izazvao „ekvadžezik”. Uprkos svemu tome, teorije zavere – od toga da ga je ubila ljubavnica u ime trijada do one da su ga kung-fu majstori kaznili „dodirom smrti” – ne prestaju da kolaju već 48 godina. Predstavljamo neke od njih.

Ovde počivaju...Grobovi Brusa i Brendona Lija
OVDE POČIVAJU…GROBOVI BRUSA I BRENDONA LIJAFOTO: PROFIMEDIA

Teorija 1: „Dodir smrti” mu došao glave

Jedna od najmisterioznijih tehnika u bilo kojoj borilačkoj veštini je dodir smrti ili dim mak. Navodno, to je blag udarac koji, posle određenog vremena, ima katastrofalne posledice i često dovodi do smrti. Prema tvrdnjama koje su se pojavile još 1985. u magazinu Blek belt (Crni pojas), Brus Li je umro upravo zbog povreda koje mu je naneo neko od kung-fu majstora nekoliko nedelja pred smrt. Priča, naravno bez dokaza, jeste da su određeni kung-fu majstori sa Istoka bili ljuti što Brus Li tajne drevne veštine prenosi Zapadnjacima, pa mu je neko u prolazu zadao udarac zvani dodir smrti.

Teorija 2: Bes trijada

Kineska kriminalna grupa trijade povezuje se sa smrću Brusa Lija. Navodno, još kad je imao 18 godina, slavni glumac je u uličnoj tuči pretukao sina jednog od bosova. Kad je postao zvezda, trijade, koje su vodile filmsku industriju Kine, Tajvana i Hongkonga, rešile su da iskoriste mladog Brusa i tražile su mu reket. Majstor borilačkih veština to je odbio, pa su počele da mu stižu pretnje smrću, koje su se i ostvarile.S

Teorija 3: Suprotstavio se mafiji

Kad se Brus Li pojavio na filmu, niko nije očekivao da će postati najveća zvezda svog vremena. Ipak, to se dogodilo. Njegov munjevit uspon iznenadio je mnoge, a pogotovo italijansku mafiju, koja je kontrolisala mnoge holivudske studije. Pojedinci tvrde da su članovi ove kriminalne organizacije ponudili majstoru borilačkih veština da mu budu „zaštitnici” i da dodatno poguraju njegovu karijeru, a da zauzvrat dobiju deo kolača. Naravno, ponosni Li nije ni pomišljao da pristane na njihovu ucenu, pa su rešili da mu pokažu da se njihova ponuda ne odbija. Zanimljivo je da ova teorija nije toliko popularna na Zapadu, gde većina veruje da iza njegove smrti stoje trijade, koliko u Hongkongu.

Teorija 4: Porodična kletva

Prema pojedinim legendama, za smrt Brusa Lija, ali i njegovog sina Brendona 20 godina kasnije, kriva je porodična kletva. Nije poznato šta ju je izazvalo – jedni kažu da je glumac kupio kuću punu duhova, drugi da je demon bio ljubomoran na njegovu slavu. Kao dokaz pominju scenu iz „Zmajeve igre smrti” u kojoj je Brus predvideo smrt svog sina – glavni junak, inače glumac, odlazi na snimanje, ali mafijaši u pištolj iz kojeg treba da pucaju u njega stavljaju pravi metak i tako ga ranjavaju. To je vrlo slično onome što se desilo Brendonu tokom snimanja filma „Vrana” 31. marta 1993. godine, samo što je Brusov naslednik podlegao povredama i preminuo.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(FELJTON.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)