G-E0EWZBLP0V
понедељак , 27 марта 2023
Home / POLITIKA / REPUBLIKA SRPSKA NIKAD JAČA Jedinstvena odluka posle koje BiH neće biti ista

REPUBLIKA SRPSKA NIKAD JAČA Jedinstvena odluka posle koje BiH neće biti ista

FELJTON.rs
30.07.2021.

Usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, Skupština Republike Srpske potpuno je obesmislila kažnjavanje negiranja genocida.

REPUBLIKA SRPSKA NIKAD JAČA Jedinstvena odluka posle koje BiH neće biti ista
Printscreen


Ova reakcija je pokazala koliko je jedinstvo Srpske i kako jača njena unutrašnja, nacionalna politika, pa će međunarodnoj zajednici sada biti jako teško da dokaže postojanje jedinstvene BiH.

Ovo kaže profesor međunarodnog prava Miloš Šolaja povodom stopiranja Zakona kojim se kažnjava negiranje genocida u BiH. On ističe da jeValentin Incko svojim poslednjim potezom uspeo da postigne ono što pre njega niko nije, jedinstvo svih političkih subjekata u Republici Srpskoj.

INCKOV ZAKON

Naime, sve srpske političke stranke jednoglasno su, ne samo osudile „Inckov zakon“, već su i kao zaštitu nacionalnog interesa usvojile mere koje će tu odluku, prema mišljenju našeg sagovornika, zaista obesmisliti, ali i ojačati politiku srpskog jedinstva.

„Naravno, razlike među političkim partijama koje se odnose na konkretne unutrašnje politike ostaju i to je prirodno, da se pozicija i opozicija ne slažu oko nekih unutrašnjih stvari, ali ovo što je predstavljeno kao mere koje treba da zaštite poziciju i ugled,a prije svega jedinstvo Republike Srpske, zaista je postala zajednička politika. Mislim da to ukazuje na ozbiljne probleme koji se pojavljuju, ne samo u funkcionisanju Bosne i Hercegovine, nego i odnosima međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini. To čak može da se vidi iz današnje izjave novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji će sasvim sigurno stupiti na dužnost, bez obzira na osporavanje iz Republike Srpske, koji je u tom pravcu pokušao da da neke pomirljive tonove“.

Šolaja dodaje da je rascep koji je u Bosnu i Hercegovinu uneo Valentin Incko na svom odlasku toliki da je siguran da će ubuduće biti jako teško uopšte sastaviti, kako kaže, nekakvu Bosni i Hercegovinu.

„Ona će postojati kao međunarodni subjekt u međunarodnim odnosima, ona će imati stolicu u Ujedinim nacijama, ali će unutrašnje politike uvek biti tako suprotstavljene, da je gotovo nemoguće očekivati da se postigne bilo kakav nivo zajedničkog identiteta ili bilo kakav nivo tako usaglašenih politika. Pogotovo zato što međunarodna zajednica i organizacije kojima je dominantan taj zapadni deo međunarodne zajednice na neki način služi favorizovanju interesa Bošnjaka, odnosno realizacije nekih njihovi nacionalnih i političkih ciljeva“, ocenjuje Šolaja.

On dodaje da će međunarodna zajednica ubuduće po svakom pitanju zaista morati mnogo da se vodi računa, jer je Skupština pokazala stav koji govori o tome da će o Republici Srpskoj, njenoj unutrašnjoj samostalnosti u okvirima međunarodno priznate Bosne i Hercegovine i njenim politikama morati zaista da se vodi računa.

PERIOD NESTABILNOSTIOn podseća da je Inckova odluka već počela da utiče na političke procese, predstavnici Republike Srpske ne pojavljuju se u institucijama Bosne i Hercegovine, od Predsedništva, preko Parlamentarne skupštine do Saveta ministara, a veruje da će to i te kako uticati na dalji razvoj događaja u institucijama BiH.

„Pred Bosnom i Hercegovinom je jedan veliki period nestabilnosti izazvane ovom odlukom Valentina Incka, a nju može da poništi samo visoki predstavnik. Ne samo političkim stavom koji će privremeno smiriti odnose, nego zaista bi je trebalo direktno povući. Ovakve odluke nemaju mnogo smisla, niti imaju mnogo osnova u pravu i međunarodnim odnosima, ljudskim pravima i drugim propisima“, ističe ovaj profesor međunarodnog prava.

Upitan da li je sada moguće očekivati nekakvu odmazdu međunarodne zajednice, odnosno novi pritisak na Republiku Srpsku, sagovornik kaže da je osvetu za jedinstvo nemoguće institucionalno zaokružiti, da ona ne bi mogla da se primenjuje samo na Republiku Srpsku, već i na druge entitete ili zajednička institucije.

PRITISAK

Ipak, očekuje, kako kaže, tihi pritisak, povlačenje pojedinih ekonomskih inicijativa, pritisak koji će biti orijentisan na ekonomiju Republike Srpske, a posebno na političko odlučivanje.

„Sasvim je sigurno da će u budućnosti biti pritisaka. Tu spadaju i razne sankcije prema određenim političkim liderima, to već vidimo, a sada je važno i biće zanimljivo posmatrati kako će se međunarodna zajednica odnositi prema politici Bošnjaka, koja je već dan nakon stupanja na snagu izmena Krivičnog zakona, Inckovih izmena, krenula u otvorenu hajku. Već smo imali podizanje krivične prijave protiv predsednika Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske i hvatanja za svaku reč. Tu će veliku ulogu igrati mnoge nevladine organizacije koje se prikazuju kao civilne inicijative, a u suštini su i te kako izraz određenih politika, upozorava Šolaja.

On na kraju dodaje da očekuje i pritisak na pojedince i na institucije Republike Srpske, odnosno ne izabrane i imenovane predstavnike.


 

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(FELJTON.rs/alo)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 19 + = 25

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)