G-E0EWZBLP0V
четвртак , 22 фебруара 2024
Home / DRUŠTVO / Advokati sutra obustavljaju rad zbog predloga za autentično tumačenje više zakona

Advokati sutra obustavljaju rad zbog predloga za autentično tumačenje više zakona

FELJTON.rs
04.07.2021.

Advokati sutra obustavljaju rad zbog predloga za autentično tumačenje više zakona 1

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je da će u ponedeljak 5. jula organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

„Autentičnim tumačenjima se krše, Ustavom RS i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zajemčena ljudska prava na pravično sudjenje, jednaku pravnu zaštitu, a pre svega, pravo na pravnu sigurnost gradjana. Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a gradjani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka“, navodi se u današnjem saopštenju.

Kako su objasnili, tokom obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici.

Dodali su i da neće pristupati pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima, osim u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom odredjivanja pritvora.

I advokati iz Niša priključiće se protestu zbog predloga da Skupština Srbije donese autentična tumačenja pojedinih zakona, a posebno Zakona o obligacionim odnosima.

Kako je saopštila Zajednica advokata Niš, oni će se okupiti u parku preko puta Osnovnog i Višeg suda u 14.00 sati, a povod je pokušaj da se bazični Zakon o parničnom postupku izmeni po kratkom postupku u korist pojedinih interesnih grupa, a na štetu svih gradjana Srbije.

Advokati iz Niša navode da smatraju da se na ovaj način naš pravosudni sistem sistemski urušava.

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je ranije da predlozi za autentično tumačenje odredbi tih zakona nisu motivisani stvarnim potrebama otklanjanja nejasnoća u primeni tih akata već da su „u interesu moćnih društvenih grupa a direktno suprotni interesima gradjana, posebno siromašnih“.

Šabić je za agenciju Beta rekao da je „najavljeno brzo i od očiju javnosti gotovo sakriveno“ razmatranje tih predloga u skupštini „u direktnoj suprotnosti sa samom suštinom instituta autentičnog tumačenja“ i da predstavlja zloupotrebu tog ustavnopravnog mehanizma.

„Sasvim je neozbiljno da nam skupština u bilo kakvom sastavu a pogotovo u ovakvom, žalosno nekompetentnom kakav je aktuelni sastav, tumači da u zakonima koji su kao zakon o obilgacionim odnosima u primeni više decenija, navodno postoje nejasnoće koje ona mora da otkloni“, naveo je bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

(feljton.rs/danas)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

56 − = 50

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)