G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / CRNA HRONIKA / MALTRETIRAJU GA JER JE SRBIN: Velibora koji je MAČETOM ODSEKAO GLAVU mladiću u Beogradu MUČE u crnogorskom zatvoru?

MALTRETIRAJU GA JER JE SRBIN: Velibora koji je MAČETOM ODSEKAO GLAVU mladiću u Beogradu MUČE u crnogorskom zatvoru?

CRNA HRONIKA FELJTON.rs
03.07.2021.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore psihički maltretira osuđenika Velibora Bakića iz Andrijevice i krši njegova zakosnka prava.

To tvrdi njegov brat Vukota Bakić i objašnjava da se to dešava od prvog dana kad je Velibor izručen Crnoj Gori iz Srbije u maju 2018. godine. Bakić navodi i da je njegov brat žrtva isključivo zbog toga što se deklariše kao Srbin iz Crne Gore.

Iz UIKS-a su negirali te tvrdnje i konstatovali da je zabranjena diskriminacija osuđenog lica po bilo kom osnovu.

– Navodi da je neko lice diskrimisano po nacionalnom osnovu su netačni i neutemeljeni u celosti – navode iz UIKS-a.

Vukota Bakić, međutim, poziva nadležne iz Ministarstva pravde da se uključe u slučaj i reaguju:

– Ne dozvoljavaju mu da iskoristi svoje pravo i izađe na poluotvoreno što mu odavno sleduje. Velibor nema nijednu disciplinsku prijavu za 12 i po godina koliko se nalazi u zatvoru. Ukazujem i da je Uprava zatvora pogazila zakon kad su mog brata, prilikom transfera iz Srbije, doveli u gori položaj tako što su ga stavili u izolaciju i četvrtu grupu. To prosto nije moguće, budući da postoji međudržavni sporazum koji garantuje da osuđeno lice ne može biti dovedeno u gori položaj od onog koji je imao. U slučaju mog brata to je grubo prekršeno – kaže Bakić.

Dodaje i da animozitet prema njegovom bratu ima i jedan od načelnika jer je „uspešan fudbalski menadžer što mnogima očigledno ne odgovara“.

– Zbog svega apelujem da se ispita slučaj i da se stane na put kriminalnoj samovolji moćnika iz UIKS-a koji nastoje biti iznad zakona. Ponavljam, moj brat nema nijedan disciplinski prestup, zbog čega je odavno trebalo da bude u otvorenom delu zatvora. Razlog više je taj što mu nije ostalo još mnogo da bude u zatvoru i neophodno je, a kako to Zakon predviđa i svi akti koji se odnose na poštovanje prava osuđenih lica, da se boravkom među „slobodnjake“ polako počne adaptirati za izlazak na slobodu do čega mu je ostalo dve i po godine – dodaje Bakić.

Čeka se odluka o reklasifikaciji zatvorenika

Iz UIKS-a su saopštili da se reklasifikacija zatvorenika obavlja dva puta u toku kalendarske godine i to u junu i decembru, a ako za to postoje opravdani razlozi može se izvršiti još jedna.

– U toku je odlučivanje o reklasifikaciji zatvorenika za jun 2021. godine što znači da odluka nije objavljena tako da zatvorenici nisu još upoznati sa njom. Prilikom odlučivanja o reklasifikaciji zatvorenika, posebno se uzimaju u obzir efektivno izdržani deo kazne, procena rizika, ponašanje i vladanje zatvorenika, zalaganje na radu, postignuti stepen realizacije programa tretmana i reintegracije i bezbednosna procena.

Presudom Apelacionog suda Srbije Bakić je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora za svirepo ubistvo Smaila Tarića iz Malog Zvornika u avgustu 2008. tako što mu je mačetom odsjekao glavu. Tarićevo telo potom je raskomadano.

Odrubljena glava Smaila Tarića pronađena je u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. u Bulevaru kralja Aleksandra kod broja 318 posle anonimne dojave upućene beogradskim medijima dok je policija sutradan u Karađorđevom parku u Beogradu preko puta Veterinarskog fakulteta pronašla i Tarićevo telo u žbunju.

Bakić je prethodno prvostepenim presudama u dva navrata bio osuđivan za teško ubistvo na kazne od 35 pa 20 godina zatvora. Drugooptuženi u tom slučaju bio je Miloš Rašić (32), ali je pravosnažno oslobođen optužbi da je učestvovao u Tarićevom ubistvu.

U optužnici je kao motiv ubistva navedena Bakićeva sumnja da ga je Tarić prijavio policiji.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 3 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)