G-E0EWZBLP0V
четвртак , 28 марта 2024
Home / CRNA HRONIKA / JEFTINO I BEDNO: Opozicionari skupljaju političke poene na nesreći bolesne dece!

JEFTINO I BEDNO: Opozicionari skupljaju političke poene na nesreći bolesne dece!

POLITIKA FELJTON.rs
02.07.2021.

Uznemirujući podaci o zanemarivanju u domovima za decu i mlade sa smetnjama u razvoju za deo opozicije su postali pogodan poligon za sticanje jeftinih političkih poena. Celokupna javnost ostala je iskreno zgrožena izveštajem „Zaboravljena deca Srbije“, ali ne i pojedini opozicionari, posebno oni koji su bili na pozicijama vlasti – Dragan Đilas i Boris Tadić.

Baš oni su bili najagilniji da ovu temu uvaljaju u dnevnu politiku, stranačke čarke i bežanje od sopstvene odgovornosti. Postavlja se pitanje zašto su Tadić, Đilas i ostali bivši vlastodršci ćutali kada su, dok su oni bili na odgovornim državnim pozicijama, stizali zastrašujući izveštaji o uslovima u domovima socijalne zaštite. Da im je zaista stalo do te dece, oni bi se još tada potrudili da urade nešto da se situacija promeni. A ovako su sada jedva dočekali da, kao licemerni i krajnje neodgovorni ljudi, iz prikrajka pljuju, misleći valjda da su svi zaboravili koliku su moć i uticaj imali da ovakvih izveštaja nikada više ne bude.

Na stranačkom zadatku

Dragan Đilas i njegovi stranački vojnici na sve načine pokušavaju da politizuju ovu delikatnu temu i svedu je na još jedan obračun s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, njihovom jedinom metom u političkoj borbi za vlast.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić čak je pozvala Vučića da uči od njenog stranačkog šefa, iako neke od zastrašujućih slika u javnosti, o deci u kavezima ili vezanim za krevet, datiraju iz vremena kada su on i njegova tadašnja stranka bili na vlasti.

Marinika Tepić, Dragan Đilas
FOTO: TAMARA TRAJKOVIĆ, ZORANA JEVTIĆ

Ona je na društvenim mrežama podelila i Đilasovo saopštenje, u kojem se on, sličnim rečnikom, pere od odgovornosti.

Stranački zadatak da se pokuša nešto i politički ućariti na ovome ispunila je i Đilasova saradnica Irena Živković.

– Prekini, Vučiću, s optužbama i uradite nešto za tu decu! Za vreme Đilasa, kog pominješ, započet je projekat deinstitucionalizacije, rekonstrukcije boravaka, stanovanje uz podršku, urađen projekat Centra dece sa autizmom, sve ste stopirali! Ostavite se laži, uradite nešto – tvitovala je ona.

Irena Živković
FOTO: PRINTSCREEN

Beže od odgovornosti

U politizaciju slučaja bolesne dece uključio se i Đilasov saborac Janko Veselinović:

– Spavate li mirno, Vučiću i Kisić Darija, i da li vas bude krici zapuštene dece po domovima za decu i odrasle ometene u razvoju?

Janko Veselinović
FOTO: PRINTSCREENT

Mnogi na društvenim mrežama kritikovali su i nastup lidera SDS Borisa Tadića, koji ne nudi nikakvo opravdanje, već takođe upire prst u Vučića. Tadić se zapravo lažno zgražava nad nepovoljnim podacima, iako je od 2004. do 2012. bio predsednik države i u njegovom mandatu su nastali brojni izveštaji i dokumentarci o nehumanom postupanju u domovima socijalne zaštite.

– Poslednjih 10 godina država ništa nije uradila na rešavanju stravičnog problema domova za decu ometenu u razvoju! Vučić je kao tek sada obavešten o tome, a njegovi ministri su bili upoznati sa tim izveštajem i pre javnosti. To je pitanje i političke, ali i krivične odgovornosti – poručio je Tadić.

Boris Tadić
FOTO: PRINTSCREEN

Ućutali se

Niko od opozicionara koji su ovu temu zloupotrebili za politički obračun juče nije odgovarao na naše pozive da objasni jednostavno – zašto to čini. Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ocenila je da Đilas pokušava da navode o zanemarivanju dece u ustanovama socijalne zaštite iskoristi u političke svrhe i da mu dobrobit dece nije na prvom mestu.

– Ovakve situacije pokušavaju da se iskoriste u političke svrhe, što nije prvi put. Ne vidi se da je dobrobit deteta na prvom mestu. Kada je u pitanju SSP, mi znamo da je nastala od jednog privatnog preduzeća Dragana Đilasa, koji se obogatio za vreme prethodne vlasti i za vreme čije vladavine su i nastale slike o kojima se priča. Vidim da je i Marinika Tepić komentarisala. Ali kod njih to izgleda funkcioniše na principu „koliko para, toliko muzike“. Ali da se svi fokusiramo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija – poručila je ona u emisiji „Fokus“ na TV B92.

Formiran stručni tim

Obilaziće ustanove

Darija Kisić Tepavčević
FOTO: PRINTSCREEN

Ministarka Kisić Tepavčević formirala je juče stručni tim koji će obići ustanove socijalne zaštite za smeštaj korisnika i dati preporuke za unapređenje sistema. Tim će, osim nje, činiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, zaštitnik građana Zoran Pašalić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad Stana Božović, kao i pomoćnice ministarke za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica i za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)