G-E0EWZBLP0V
Home / ZABAVA / Po staroj recepturi: Štrudla sa makom, bez dizanja testa

Po staroj recepturi: Štrudla sa makom, bez dizanja testa

 FELJTON.rs
25.06.2021.

Bolja nego iz pekare

Po staroj recepturi: Štrudla sa makom, bez dizanja testa
Foto: Youtube/Printscreen

𝐒𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐜𝐢:

Fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 50 g griza
  • 300 ml mleka

Testo:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 jaje + jedno belance
  • 125 g maslaca
  • 2 kašike šećera
  • 500 g mekog brašna + za premesiti žumance + 1 kašičica mleka za premazivanje

Priprema:

Zagrejete mleko za kvasac pa odmah stavite mleko za fil.

U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da odradi.

Pomešati mak, šećer i griz pa zaliti kipućim mlekom, izmešati i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati kako bi se brže hladio.

U posudu staviti brašno, dodati maslac i jaje i belance,  pa naliti nadošao kvasac.

Prvo mešati varjačom pa posle mesiti rukom.

Testo dobro istiskati kako bi se maslac lepo ugradio.

Na kraju dodati malo brašna, koliko stane u prste pa testo premesiti.

Posuti malo brašna po stolu pa opet premesiti.

Zato vreme se nadev hladi.

Ukoliko je još uvek vruć pokriti testo kesom i sačekati.

Ako je nadev mlad do topao možete odmah da radite. Opet promešajte i vidite.

Podeliti testo na dva dela.

U pleh staviti papir za pečenje sa napravljenom pregradom izmedju dve štrudle, kako se ne bi zalepile.

Razvući na širinu pleha testo, pa tek onda u dužinu. Dužina je veća od širine.

Naneti pola mere maka pa prebaciti prvo donju stranu, pa levu, a onda i desnu po 1 – 2 cm sastrane.

Nastaviti uvijanje na uobičajen način.

Podvući obe ruke pod štrudlu i prebaciti je u pleh.

Isto ponoviti i sa drugim testom.

Umutiti žumance sa mlekom i premazati štrudle.

Malo ih viljuškom izbušiti.

Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti da se peku.

Peći 40 minuta, posle 20 staviti papir za pečenje.

Pečene štrudle ostaviti da se hlade onoliko koliko vi možete da izdržite da ne probate.

(feljton.rs/alo)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 6 = 16

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.