G-E0EWZBLP0V
Home / CRNA HRONIKA / KRIMINOLOG O OZNAKAMA NA KOKAINU: Šalju skrivene poruke, a istaknute ličnosti lepe na pakete da bi potvrdili KVALITET

KRIMINOLOG O OZNAKAMA NA KOKAINU: Šalju skrivene poruke, a istaknute ličnosti lepe na pakete da bi potvrdili KVALITET

CRNA HRONIKA FELJTON.rs
21.06.2021.

Kriminalni klanovi među kojima su i crnogorski „kavački “ i „škaljarski“ koji se bave švercom narkotika, godinama obeležavaju pakete sa kokainom, kako bi se znalo u čijem su vlasništvu, ali i da bi jasno označili kvalitet droge. Pritom su veoma „kreativni“ i za označavanje koriste poznate ličnosti kako bi otklonili svaku sumnju da se radi o drogi koja nije vrhunskog kvaliteta.

Kristijano Ronaldo, Gavrilo Princip, T-26, Mančester Junajted, samo su neke od oznaka i žigova koje su do sada viđeni u velikim zaplenama narkotika, a naročito kokaina. Izvesne količine obeležavane su čak i i olimpijskim krugovima, a svojevremeno je naša policija zaplenila drogu sa likom Miloša Obilića!

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da je označavanje paketa sa narkoticima zgodan način da se pošalje više poruka.

– Na prvom mestu jasno se stavlja do znanja čija je roba, ko je isporučilac, koje joj je poreklo i kakav je kvalitet. Osim toga, na ovaj način se može skrenuti pažnja i policajcima koji su u dosluhu sa kriminalcima da ne diraju tu drogu – objašnjava naš sagovornik.

Skriveno značenje

Radovanović ističe da su fotografije na paketima izuzetno važne i imaju skriveno značenje. – Kriminalnci biraju osobe koje su na neki način istaknute, poznate i uspešne sportiste, luksuzne brendove odeće, kako bi zapravo poručili da je reč o kokainu najveće čistoće koji nikako nije pomešan sa brašnom ili nekim drugim belim prahom – ističe kriminolog. „Brendiranje“ droge, međutim, nije srpski izum. – Naši kriminalci su videli od svojih stranih kolega kako se to radi i preuzeli sistem koji očigledno uspešno funkcioniše. Moguće je da na destinacijama koje su nam daleke postoje i drugi načini za koje još uvek nismo saznali – rekao je Radovanović.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 3 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.