G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / SVET VESTI / Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala otkrila detalje suđenja Miloševiću: Zaklela sam se da ću reći što se mora, a onda su ga našli mrtvog u ćeliji

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala otkrila detalje suđenja Miloševiću: Zaklela sam se da ću reći što se mora, a onda su ga našli mrtvog u ćeliji

FELJTON.rs
19.06.2021.

Del Ponte je istakla da ratni zločinci nisu ostavili nikakav poseban utisak na nju i da je jedino što im je zajedničko to što veruju da cilj opravdava sredstva:

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala otkrila detalje suđenja Miloševiću: Zaklela sam se da ću reći što se mora, a onda su ga našli mrtvog u ćeliji

Svet i dalje zavisi od volje najvećih sila. Sistem međunarodne krivične pravde bilo je moguće uspostaviti zato što su to podržale SAD i Rusija. Nažalost, ta politička volja je isparila. 

Kazala je to bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u intervjuu za nemački nedeljnik „Der Spiegel“.

Del Ponte je istakla da ratni zločinci nisu ostavili nikakav poseban utisak na nju i da je jedino što im je zajedničko to što veruju da cilj opravdava sredstva:

„Oni su, nažalost, normalni ljudi. Volela bih da sam ih videla kao čudovišta, ali oni to nisu.“

Kod bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića iznenadio ju je samo način na koji je ispitivao svedoke tokom suđenja.

– Mnogi od njih su u njemu i dalje videli predsednika i bili su uplašeni. Neke od njih je čak naveo da povuku svedočenje – rekla je Del Ponte.

Smatra da su sudije Tribunala za bivšu Jugoslaviju bile izuzetno predusretljive prema Miloševiću.

– Pitali su ga kako je, je li se naspavao, da li se oseća dovoljno dobro da bi odgovorio na neka pitanja. Kada sam bila u sudnici, mislila sam na hiljade žrtava. Milošević se branio, što mu je omogućilo da drži političke govore na sudu.

Nakon dve godine, došli smo skoro do kraja suđenja. Zaklela sam se sebi da ću, počev od ponedeljka, reći ono što se mora. A onda je stigla vest da je Milošević umro u ćeliji – govori Del Ponte.


Zalagala sam se za dugačke kazne

Na pitanje da li se po okončanju suđenja osećala kao da te ljude poznaje malo bolje, švicarska pravnica kaže da joj je bilo jasno šta ih je navelo da šire etničku mržnju, ali da oni nikad nisu izrazili kajanje ili preispitivanje svojih dela.

– Oni nikad nisu shvatili da je ono što su učinili pogrešno, iako su uhapšeni i osuđeni. Predstavljali su se kao heroji.

Zato sam se uporno zalagala za dugačke kazne kako bi imali vremena da uvide svoju krivicu – navela je Del Ponte.

Povodom kritika da je više pažnje posvetila okrivljenim Srbima, ističe da je to bilo tako jer su Srbi počinili više zločina nego Hrvati ili Kosovari.

– Istina je da su međunarodna zajednica i NATO imali dokaze o zločinima koje su počinili Srbi, i predočili su nam ih, zbog čega su se stvari odvijale brže. Međutim, isto tako je istina da SAD iz političkih razloga nisu želele da istražujemo ratne zločine na Kosovu. Imali smo puno poteškoća u istrazi protiv Oslobodilačke vojske Kosova, jer su nas SAD usporile – dodala je ona.

Del Ponte je stalno bila izložena političkom pritisku. U Jugoslaviji žalila se da joj nije bilo omogućeno da istažuje NATO, a u Ruandi da nije mogla da istražuje narod Tutsi.

– Međunarodna pravda može da funkcioniše samo ako je podržana političkom voljom. Ako ta politička volja nedostaje, ne može se puno uraditi – jasna je Del Ponte.

(feljton.rs/alo)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

77 − = 75

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)