G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / DRUŠTVO / Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

Izrael istražuje upale srčanog mišića kod vakcinisanih mladića

FELJTON.rs

Na desetine slučajeva miokarditisa, upale srčanog mišića, zabeleženo je u Izraelu nakon vakcinacije cepivom Bajontek/Fajzer – posebno kod mladića. Istraga bi trebalo da pokaže da li to ima veze sa vakcinom.

default

Izraelsko Ministarstvo zdravlja istražuje slučajeve miokarditisa u vezi s vakcinom Bajontek/Fajzer. Preliminarna studija pokazala je „desetine slučajeva“ miokarditisa – posle vakcinisanja više od pet miliona ljudi. Slučajevi su se uglavnom javljali posle druge doze, rekao je izraelski koordinator za kontrolu pandemije Nakmen Eš.

Prema izveštajima izraelskih medija, većina tih pacijenata s miokraiditisom otpuštena je iz bolnice u dobroj formi. Umrle su dve osobe: jedna 22-godišnjakinja i jedan 35-godišnjak koji nisu imali prethodne bolesti. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se potvrdile dijagnoze.

Upala srčanog mišića može se desiti u bilo kojoj starosnoj dobi. Često ih izazivaju virusi, ali i bakterije, gljivice ili paraziti. Miokarditis se obično javlja nekoliko dana do nedelja nakon virusne infekcije. Oboleli često pokazuju simptome kao što su umor, visoka temperatura, otežano disanje, bol u grudima i lupanje srca. Međutim, upala srčanog mišiča takođe može biti asimptomatska. Često prođe bez ikakvih posledica, ali mogu se javiti i dugoročni efekti poput srčane insuficijencije, slabosti srca. Smrtni slučajevi su retki.

Nejasna veza s vakcinacijom

Prema Ešu, još uvek nije jasno da li je broj ljudi sa upalom srčanog mišićnog tkiva neobično visok i da li je to povezano sa vakcinom. Poslednjih godina zabeležen je sličan broj slučajeva.

Gotovo 60 odsto od 9,3 miliona stanovnika Izraela do sada je primilo vakcinu Bajontek/Fajzer

NE PROPUSTITE..

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

Dokazati vezu između bolesti i vakcine je teško, jer miokarditis često protiče bez komplikacija i može biti uzrokovan raznim virusima.

Gotovo 60 odsto od 9,3 miliona stanovnika Izraela do sada je primilo vakcinu Bajontek/Fajzer

Međutim, prema izveštajima izraelskih medija, pomenuta studija beleži petostruki porast broja slučajeva miokarditisa među mladicćima. Generalno, nakon druge doze vakcinacije, jedna od 100.000 vakcinisanih osoba bila je pogođena miokarditisom. U slučaju mladicća, to je navodno bio jedan od 20.000.

Fajzer: Nema dokaza o povecćanom riziku

Na pitanje novinske agencije Rojters, iz Fajzera su saopštili da je „svesni izraelskih zapažanja o bolesti, od kojih se većina dogodila kod mladića koji su primili vakcinu Bajontek/Fajzer“. Neželjeni efekti se redovno i detaljno nadgledaju, a kompanija nije primetila veću stopu miokarditisa od one koja je očekivana u opštoj populaciji. „Trenutno nema dokaza da je rizik od miokarditisa povezan s upotrebom vakcine kompanije Bajontek/Fajzer“.

Izrael je svetski lider u vakcinaciji protiv pandemije. Gotovo 60 odsto od 9,3 miliona stanovnika zemlje do sada je primilo vakcinu Bajontek/Fajzer. Baza podataka širom zemlje već je pokazala da vakcina sprečava simptome kovida 19, kao i težak tok bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/dw)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

29 − 20 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)