G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / PLANETA / ONI SU SPASLI SVET, A NIKO NIJE ČUO ZA NJIH: 3 heroja iz Černobilja uradila nešto što je bilo na granici nemogućeg VIDEO

ONI SU SPASLI SVET, A NIKO NIJE ČUO ZA NJIH: 3 heroja iz Černobilja uradila nešto što je bilo na granici nemogućeg VIDEO

PLANETA FELJTON.rs
26.04.2021.

„Nikad niko neće znati koliko smo se žrtvovali, neće biti spomenika u našu čast, nikakvih parada, a mi možemo samo da se molimo da nije sve bilo uzalud“, reči su koje prate ovu strašnu priču.

Na današnji dan, 26. aprila 1986. godine dogodila se najveća nuklearna katastrofa u istoriji, kada je eksplodirao reaktor nuklearke Lenjin u ukrajinskom Pripjatu, nedaleko od Černobilja.

FOTO: AP / XINHUA / DAI TIANFANG

Mnogi heroji su se tada istakli, a ovo je priča o „černobiljskim roniocima„.

Brojni podvizi gurnuti su pod tepih jer je sovjetska vlast na sve načine pokušavala da drži u tajnosti kolike su razmere katastrofe. Smatrali su da je nemoguće da se u takvom sistemu dogodi jedna ovakva katastrofa.

Kada je eksplodirao reaktor, emitovane su neverovatne doze radijacije. Glavni problem je bio kako sprečiti topljenje reaktorskog jezgra. Naime, bazeni koji su služili za hlađenje reaktora bili su puni vode, dok se iznad njih nalazio radioaktivni metal koji se polako spuštao ka njima.https://www.youtube.com/embed/Cc-vvhWXL9Q

Da bi sprečili mešanje vode i metala, neko je morao da odvrne ventile i ispusti vodu koja se nalazila ispod reaktora. Oštećeni reaktor je tonuo i postojala je opasnost da se sruši sve do poplavljenih prostorija što bi dovelo do još jedne razorne eksplozije koja bi uništiola sve u krugu od 200 km, uništila Kijev, zagadila vodu za 30 miliona ljudi. Ukratko, život bi bio nemoguć u Ukrajini narednih nekoliko vekova.

Nažalost, samo mali broj zaposlenih je poznavao taj deo postrojenja. Tako su se tri dobrovoljca upustila u samoubilačku misiju.

U pitanju su bila 3 dobrovoljca, poznata pod nadimkom „černobiljski ronioci“, inženjeri Aleksej Ananenko, Valerij Bezpalov i vojnik Boris Baranov

Sva trojica su bila zaposlena u nuklearnoj elektrani Černobilj. U posebnim odelima trebalo je da prođu kroz poplavljene podrumske prostorije.

26. aprila 1986. godine u 01:23 noću, svet je bio na rubu propasti kada je u ukrajinskom gradu Pripjatu, eksplodirao reaktor broj 4 u postrojenju nuklearne elektrane Černobilj. Na licu mesta je poginulo četvoro radnika, ali su u narednim nedeljama mnogi vatrogasci, radnici i vojnici stradali jer su bili direktno izloženi neverovatnim nivoima radijacije, a niko ih na to nije upozorio.

Image

Samo oko 30 vatrogasaca je tako stradalo i to za dve nedelje. Količina radioaktivne prašine koja je nastala prilikom eksplozije reaktora, bila je 400 puta veća od 

Zvanična Moskva je čekala čak nedelju dana da obavesti svet o katastrofi, iako je Švedska, primera radi, ali i mnoge druge države, već izvestila o velikim radioaktivnim oblacima, sumnjajući da se dogodila havarija u Černobilju.

Aleksej Ananenko
ALEKSEJ ANANENKO FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

Dobrovoljcima je rečeno da mogu da odbiju, ali Ananenko je kasnije u intervjuu rekao nešto što možda i najbolje opisuje njihovu hrabrost.

„Kako sam mogao da odbijem, kad sam samo ja znao gde se nalaze ventili“, izjavio je on.https://www.youtube.com/embed/8drnfEFQdbE

Iako su pre njihovog spuštanja u podrum brojni vatrogasci i volonteri pumpama ispumpali veću količinu radioaktivne vode, u podrumu je ona i dalje bila u visini kolena. Dok su prolazili kroz tu vodu, bili su izloženi radioaktivnosti od čak 15.000 rendgena.

Zbog tolike količine zračenja, lampa Borisa Baranova, koji je bio zadužen da inženjerima osvetli put do ventila, je pregorela, zbog čega su Ananenko i Bezpalov, morali da nađu put u mraku samo uz pomoć sećanja i praćenja glavne cevi dodirom.

NE PROPUSTITE

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

Uprkos svemu, uspeli su da se snađu u mraku i vratili su se natrag na površinu kada je počelo malo slavlje.

Tokom tog i sutrašnjeg dana iz rezervoara je ispumpano 20.000 tona radioaktivne vode.

Tu se, međutim, priča o ovim herojima završila. Decenijama ih niko nije pomenuo iako smo mi danas, da nije bilo njih, mogli da živimo u potpuno drugačijem svetu.

Dugo se mislilo da su preminuli nedugo posle ove akcije, zbog velike radijacija, a bilo je i navoda da su stradali dok su još bili u radioaktivnoj vodi.

Ipak, Boris Baranov je preminuo 2005. godine od srčanog udara, dok su Aleksej Ananenko i Bezpalov i dalje živi. Odlukom predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, u aprilu 2018. godine, Ananenku i Bezpalovu su uručeni ordeni za hrabrost, dok je ta čast Baranovu pripala posthumno istoga dana.

Može se reći da je su oni jedni od najvećih heroja koji su ikada hodali zemljom.

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 2

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)