G-E0EWZBLP0V
петак , 29 марта 2024
Home / CRNA HRONIKA / TELO VOJE AMERIKANCA PLUTA DUNAVOM, BADŽA ĆE BITI MRTAV ZA 15 DANA: Ko je sve znao da će v.d. ministra policije BITI UBIJEN! VIDEO

TELO VOJE AMERIKANCA PLUTA DUNAVOM, BADŽA ĆE BITI MRTAV ZA 15 DANA: Ko je sve znao da će v.d. ministra policije BITI UBIJEN! VIDEO

CRNA HRONIKA FELJTON.rs
13.04.2021.

Prošlo je 24. godine od ubistva vršioca dužnosti ministra policije Srbije. Izgleda da su sumnje prijatelja Voje Amerikanca bile dovoljne da se sastavi spisak za likvidaciju. Na tom spisku prvi je, navodno bio Stojičić

Jedno od ubistava koje je promenilo istoriju srpskog i balkanskog podzemlja je likvidacija Radovana Stojičića Badže, tadašnjeg pomoćnika ministra policije i načelnika Javne bezbednosti. Bilo je mnogo verzija i priča zašto je Stojičić likvidiran, ali jedna od priča ima posebnu težinu. Motiv je jedan od najstarijih, od kada je ljudskog roda – osveta.

Radoslav Lukić, bivši čelnik DB, tvrdi da mu je advokat Mandić 17 dana pre ubistva Stojičića najavio da će Badža biti likvidiran zbog smrti Voje Raičevića

Pre 24 godine, u noći između 9. i 10. aprila 1997, u restoranu „Mama mija“ ubijen je tadašnji vršilac dužnosti ministra srpske policije Radovan Stojičić Badža.

Izvršilac zločina nije identifikovan. Po svemu sudeći, tako će i ostati. U jutarnjem programu jedne radio-stanice odmah posle vesti o ubistvu prvog čoveka srpske policije puštena je pesma Boba Marlija „ Ubio sam šerifa“.

Bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije Dragan Ilić nema dilemu o motivu.

– Zašto je ubijen? Ta poruka je jasno poslata Miloševiću jer je Badža bio njegov verni saradnik. Bojim se da je jedan broj ljudi oko Miloševića u to vreme već počeo da mu radi o glavi, u vreme kada je imao i ozbiljnu opozicionu pretnju. To je jasan odnos prema vlasti – ubije se ministar policije, pa potom ministar vojske Pavle Bulatović. I u pozadinu ubistava se gura kriminalna priča – kaže Ilić.

Badža je bio rodonačelnik „novog pravila“ da se na važna mesta u MUP postavljaju samo oni koji imaju dobre relacije u politici ili policijskom rukovodstvu. Da li je Voja Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac,u toj Badžinoj klasifikaciji spadao u „dobre“ ili „loše“, nije poznato.

Nakon Vojine likvidacije 1996. u podzemlju se govorilo da je u to ubistvo umešana policija. Izgleda da su sumnje prijatelja Voje Amerikanca bile dovoljne da se sastavi spisak za likvidaciju. Na tom spisku prvi je, navodno, bio Radovan Stojičić. Do takvih saznanja pre Badžinog ubistva došao je Radoslav Lukić Lule, u to vreme pomoćnik načelnika DB:

– Pozvao me je prijatelj i rekao: „Lule, Mane hoće da se vidi s tobom.“ Ko je Mane? Reče: „Mane Mandić, advokat.“ Kada smo ubrzo se sreli, kaže mi Mane: „Lule, znaš da je telo Voje Amerikanca nađeno u Dunavu, džip je zapaljen u Rušnju. Zbog toga će biti likvidiran Badža, i to za 15 dana. Ovo sam vam sada rekao i nikada više to neću ni potvrditi ni izgovoriti“ – priča Lukić i dodaje:

„Odem odmah kod Jovice Stanišića. Pita me ko je čovek koji mi je rekao za ubistvo. Kažem: „Ma kakav čovek, to sam ja nešto sanjao, fantazirao…“ Nisam hteo da mu kažem ko je izvor“, priča Lukić.

Voja Amerikanac
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Drugi izvor takođe upućuje na ovu priču, tvrdeći da je neposredno posle ubistva Voje Amerikanca u policiju došao advokat Mandić i tražio razgovor s Miloradom Vlahovićem, tada načelnikom UKP. Mandić je optužio policiju da stoji iza ubistva Voje Amerikanca i najavio da se na tome neće završiti. Posebno interesantno jeste da informacija o ovom sastanku, kao ni informacija savetnika načelnika DB Radoslava Lukića Luleta, nikada nisu došle do štaba MUP, koji je istraživao Badžino ubistvo.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 5

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)