G-E0EWZBLP0V
понедељак , 27 маја 2024
Home / KORONA SRBIJA / Lična karta svih vakcina u Srbiji! Ovo su ZVANIČNI I ISPITANI PODACI! SAMO FAJZER UBEDLJIVO VODI PO KVALITETU CAK 98% SIGURNIH, KO PRIMI FAJZERA

Lična karta svih vakcina u Srbiji! Ovo su ZVANIČNI I ISPITANI PODACI! SAMO FAJZER UBEDLJIVO VODI PO KVALITETU CAK 98% SIGURNIH, KO PRIMI FAJZERA

FELJTON.rs

U Srbiji je dato više od 2.625.670 doza vakcina protiv korona virusa, oko 1,2 miliona građana primilo je dve doze cepiva, a zabeleženo je svega 742 neželjene reakcije nakon vakcinacije. Pritom, registrovano je samo pet reakcija koje spadaju u „teže“, ali nijedna nije bila toliko teška da je zahtevala bolničko lečenje, a kamoli da je dovela u pitanje nečiji život

Poslednja istraživanja pokazuju da se efikasnost vakcina dostupnih u Srbiji kreće između 72,51 do 95,8 odsto

SLEDEĆA VEST

ČANAK OPTUŽIO RUSE ZA UBISTVO ĐINĐIĆA: VOJVODINA CE BITI SAMOSTALNA DRZAVA, BEZ OBZIRA STA PUTIN KAZE! I NAD BABOM IMA BABA.

Koliko su sve četiri vrste vakcine bezbedne u Srbiji najpozvaniji je da kaže direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Saša Jaćović.

– Agenciji odnosno Nacionalnom centru za neželjene reakcije na lekove su do sada prijavljena ukupno 742 slučaja neželjenih reakcija na vakcine protiv Covida 19. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva zdravstveni radnici su prijavili 452, pacijenti 219, a farmaceutske kompanije su prosledile 71 slučaj. Među prijavljenim slučajevima, 228 se odnosio na „Fajzer“ vakcinu, 266 na „Sinofarm“, 138 „Sputnjik V“ , 110 na „AstraZeneku“ – objašnjava Jaćović.

Nuspojave nakon vakcinacije ne predstavljaju veliko iznenađenje

– Najveći broj zabeleženih neželjenih reakcija su očekivane, i odnose se na lokalne nuspojave, poput bola, otoka i crvenila na mestu primene vakcine, zatim sistemske reakcije kao što su povišena telesna temperatura, bol u mišićima, bol u zglobovima, jeza, malaksalost/slabost, glavobolja i mučnina, koje su prolazile za nekoliko dana spontano ili uz primenu antipiretika ili analgetika – naglašava Jaćović.

MALOLETNICE I DEVOJCICE PREUZIMAJU SRBIJU, VUCIC PADA! SKANDAL TRESE FDU! 5 studentkinja OPTUŽILO profesora Prokića za seksualno uznemiravanje!

Teže neželjene reakcije na vakcinaciju mogu se izbrojati na prste jedne ruke, na sreću.

– Zaključno sa 1. aprilom agenciji je od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dostavljeno pet zaključaka Nacionalnog stručnog tima za utvrđivanje teže neželjene reakcije o utvrđenoj težoj neželjenoj reakciji posle imunizacije. Nijedna od reakcija nije zahtevala dužu terapiju niti hospitalizaciju, i takođe nijedna nije ostavila trajne posledice – objašnjava Jaćović.

Više neželjenih reakcija kod dama

Na vakcinu su osetljivije pripadnice lepšeg pola.

– Među prijavljenim slučajevima više je prijava kod osoba ženskog pola, a najzastupljenije su prijave kod osoba starosti od 45 do 64 godina. Prijave sumnji na neželjene reakcije na vakcine protiv CoVID-19 primaju i prate ALIMS i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ – kaže Jaćović.

Jedno od najčešćih pitanja koja prati imunizaciju jeste da li osobe alergične na penicilin mogu da se vakcinišu.

– Svakako da osobe sklone teškim alergijskim reakcijama, tipa anafilaktičkog šoka, ozbiljnog stanja koje uglavnom zahteva hospitalizaciju, izazivaju našu posebnu pažnju i oprez, dok nas polenska alergija pa čak ni urtikarija ili druge respiratorne reakcije ne brinu i nisu razlog da neko ne primi vakcinu. Nijedna od vakcina protiv kovid 19 koje se koriste u Srbiji, u sastavu ne sadrži ni penicilin niti bilo koji drugi antibiotic – apostrofira Jaćović i dodaje da oni pacijenti koji su imali teške anafilaktičke reakcije i istoriju hipersenzibilnosti, treba da se konsultuju sa svojim lekarom ili specijalistom pre primanja vakcine.

Lična karta svih vakcina u Srbiji

Pošto o sve četiri vakcine kruže brojne dezinformacije koje negativno utiču na proces vakcinacije kao jedini siguran izlaz iz pandemije, a ovo su zvanični i ispitani podaci o svakom od cepiva u Srbiji.

Fajzer

Vakcina američko-nemačkih kompanija „Fajzer-Biontek“ daje se u dve doze u razmaku od tri nedelje, a potpuni efekat daje dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Najširu primenu ova vakcina ima u Izraelu gde je vakcinisano skoro dve trećine stanovništva ili 5,2 miliona ljudi.

Poslednja istraživanja izraelske zdravstvene službe „Makabi“ pokazala su da je efikasnost „Fajzerove“ vakcine čak 95,8 odsto, a mogućnost da se osoba koja je primila dve doze ponovo zarazi je jedan prema 1.000. Prema tim podacima, revakcinisani koji su oboleli od Covida 19 imali su samo lake simptome ili su bili asimptomatični.

Fajzer vakcina

Vakcina je takođe bila 98 odsto efikasna u sprečavanju povišene temperature ili problema sa disanjem i 98,9 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

Inače, najnovija istraživanja objavljena u američkom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology pokazala su da je vakcina „Fajzer“ efikasna i kod trudnica i dojilja koje mogu preneti antitela i na novorođenčad. Nivoi antitela, čiji je nastanak podstaknut vakcinacijom, bio je podjednak kod trudnica i dojilja, kao i kod žena koje nisu bile trudne.

Takođe, kompanije „Fajzer“ i „Bjontek“ saopštile su da ova vakcina izaziva reakciju antitela I kod dece uzrasta od 12 do 15 godina. To, kako ocenjuju, stvara uslove da uskoro zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u.

Kada je reč o neželjenim dejstvima nakon „Fajzerove“, moguće su različite nus pojave. Najblaža je svakako blagi bol na mestu uboda koji obično prođe nakon jednog dana. S druge strane, prijavljena su i sledeća teža neželjena dejstva: zamor, glavobolja, bol u mišićima, jeza, bol u zglobovima, povišena temperature, otok ili crvenilo na mestu injekcije, mučnina, povraćanje, otok limfnih čvorova…

Fajzer vakcina

Postoji mala verovatnoća da „Fajzerova“ vakcina izazove tešku alergijsku reakciju kao što je otežano disanje, otok lica I ždrela, ubrzan rad srca ili težak osip po telu. Teška alergijska reakcija se obično javlja u periodu od nekoliko minuta do jednog sata nakon primene doze

Sinofarm

I vakcina kineskog proizvođača „Sinofarm“ daje se u dve doze u razmaku od 21 dana, a potpuni efekat ima dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Prema poslednji zvaničnim informacijama koje je objavio “Sinofarm” ova vakcina ima efikasnost 72,51 odsto.

U poslednje vreme sve češće se može čuti najave da će ova, ali I druge vakcine zahtevati i primenu treće doze. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek naglasio je da Srbija prati istraživanja svih proizvođača vakcina u vezi sa eventualnom primenom treće doze protiv korona virusa i tek nakon toga doneće odluku za svoju zemlju.

Kineska kompanija CNBG, filijala „Sinofarma“ objavila je da su preliminarni rezultati istraživanja pokazali da dodatna, treća doza cepiva može da poveća broj antitela i istovremeno poboljša sposobnost vakcine da se odbrani od mutacija.

Sinofarm vakcina

Među neželjenim reakcijama na „Sinofarm“ vakcinu koje su opisane u dokumentaciji dostavljenoj u Srbiji kao veome česte navodi se bol na mestu uboda (iskusilo više od deset odsto onih koji su primili vakcinu), zatim prolazna groznica, umor, glavobolja, dijareja, crvenilo, otok, svrab, i stvrdnjavanje tkiva na mestu uboda (od jedan do 10 odsto).

Manje od jedan odsto vakcinisanih prijavilo je retka neželjena dejstva – osip po koži na mestu uboda; mučnina i povraćanje, svrab na mestu gde nije data injekcija, bol u mišićima, artralgija, pospanost, vrtoglavica.

AstraZeneka

Vakcina britansko-švedske kompanije razvijena je na Oksfordu i za razliku od ostalih vakcina daje se u dve doze u vremenskom razmaku od tri meseca. Poslednja istraživanja pokazuju da je pojedinačna doza efikasna u odbrani od infekcije u periodu od 22 dana do 90 dana nakon injekcije, a efikasnost se popela na 82,4 procenta nakon druge doze u tom periodu. Prema najnovijim podacima, ova vakcina sprečava dve trećine prenosa virusa.

Studija javnog zdravstva Engleske (PHE) sugeriše da jedna doza vakcine oksfordske vakcine nudi veliku zaštitu i smanjuje rizik od hospitalizacije i teških bolesti kod starijih ljudi.

Podaci PHE, u studiji koja je obuhvatila više od sedam miliona ljudi, otkrili su da „AstraZeneka“ vakcina smanjuje rizik od hospitalizacije starijih od 80 godina za više od 80 procenata, a istovremeno smanjuje infekcije u takvim starosnim grupama za oko dve trećine.

Astrazeneka

Najnovije američko istraživanje pokazalo je da je ova vakcina 100 odsto efikasna protiv teških ili kritičnih bolesti i hospitalizacije.

AstraZeneka se koristi i u zemljama EU, ali je ponegde suspendovana zbog moguće veze između pojave retkih slučajeva krvnih ugrušaka.

Moguće neželjene reakcije i kod ove vakcine su bol, otok i crvenilo na mestu uboda, ali i sistemske reakcije kao što su povišena temperatura, bol u mišićima i zglobovima, jeza, malaksalost, slabost, glavobolja i mučnina.

Sputnjik V

Ruska vakcina daje se u dve potpuno različite doze u razmaku od tri nedelje. Potpuni efekat vakcina daje dve do tri nedelje nakon revakcinacije. Najsvežije studije potvrđuju da je I ova vakcina vrlo efikasna – više od 90 procenata. Vakcini se, takođe, ne mogu pripisati ni teži neželjeni efekti.

Preliminarna analiza treće faze studije u kojoj je učestvovalo 19.866 ispitanika pokazuje da je efikasnost ove dostiglo 91,6 procenata.

Sputnjik V vakcina

Kad je reč o nus pojavama, teži neželjeni efekti, zbog kojih je bilo neophodno bolničko lečenje, javili su se kod 45 osoba ili svega 0,2 procenta.

Češći neželjeni efekti su blaži simptomi slični gripi, bolovi na mestu ubrizgavanja vakcine, prolazna slabost i premor.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/informer)

About feljton

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)