G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / PREDATORI IZ SVETA GLUME: Siluju i zlostavljaju koleginice i učenice da pokažu MOĆ! ČITAJTE NA FELJTON.rs

PREDATORI IZ SVETA GLUME: Siluju i zlostavljaju koleginice i učenice da pokažu MOĆ! ČITAJTE NA FELJTON.rs

FELJTON.rs
10.04.2021.

Srbiju za kratko vreme potresle afere u kojima su glumice optužile učitelje, kolege i profesore Miroslava Aleksića, Branislava Lečića i Nenada Prokića za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, stručnjaci kažu da oni tako koriste snagu i položaj i da ih pokreće osećaj nadmoć.

Posle prijava i ozbiljnih optužbi koje su učenice iznele protiv učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, optužbi glumica Danijele Štajnfeld i Merime Isaković da ih je napao kolega Branislav Lečić, Srbiju potresa i treća afera u svetu filmske i dramske umetnosti. Kako je Kurir juče pisao, radnoj grupi „FDU protiv nasilja“ podneto je čak pet prijava za uznemiravanje protiv redovnog profesora Nenada Prokića!

Manipulišu žrtvama

Serija prijava za seksualno zlostavljanje protiv poznatih i uglednih filmskih i dramskih umetnika i profesora, po svemu sudeći, samo je vrh ledenog brega jer je očigledno da u Srbiji postoji veliki broj ovakvih slučajeva. Međutim, mnoge žrtve i dalje se ne usuđuju da prijave moćnike koji godinama vladaju filmskom i pozorišnom scenom. U razgovoru za Kurir, stručnjaci su složni da je u pitanju prikazivanje moći predatora iz sveta glume, ali i strah žrtava da ih prijave.

SLEDECA VEST

MALOLETNICE I DEVOJCICE PREUZIMAJU SRBIJU, VUCIC PADA! SKANDAL TRESE FDU! 5 studentkinja OPTUŽILO profesora Prokića za seksualno uznemiravanje!

Kriminolog i klinički psiholog Dobrivoje Radovanović kaže da je za pojedine silovatelje, naročito one na položaju, karakterističan odnos moći i snage u odnosu na žrtve.

– Kod ovakvih silovanja čak seks nije primaran, već osećaj nadmoći. Oni u svakom trenutku teže da pokažu moć nad žrtvom. Zanimljivo je da su oni takvi kao ličnosti i da takvu matricu ponašanja imaju i u nekim svakodnevnim aktivnostima, koriste položaj na kome se nalaze, ističu svoju veličinu u svakoj situaciji – navodi kriminolog i dodaje:

– Osim toga, ovi ljudi su uglavnom povratnici, nikada tu nije reč o samo jednoj žrtvi, jer oni to ne rade zato što im se neka žena dopala, već isto ponašanje primenjuju prema gotovo svim ženama koje sreću. Njih odnos moći pokreće. Boža Spasić, nekadašnji obaveštajac, smatra da, kada više žena prijavi neku osobu za napastvovanje, nema prostora ni za šta drugo osim da im se poveruje i da podrška, jer moćnici iz filmske industrije godinama iskorišćavaju glumice za seks.

– Mnogo je žena koje su silovane, a koje su posle toga dobile pretnje da ne smeju nikome da kažu šta se desilo niti da prijave ili će im se karijera zauvek završiti. Baš zato, iz straha, žene ćute i o svemu progovore tek mnogo godina kasnije. Pojedini od tih moćnika čak svojim žrtvama u nekim momentima nude i podršku, samo da se ne bi saznalo šta su uradili – kaže Spasić.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 74 = 75

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.