G-E0EWZBLP0V
Home / INTERVJU / SKANDAL! JOŠ JEDNOG PROFESORA STUDENTKINJE OPTUŽILE ZA UZNEMIRAVANJE! Oglasio se, pa poručio: Greškom sam poslao FOTOGRAFIJE…

SKANDAL! JOŠ JEDNOG PROFESORA STUDENTKINJE OPTUŽILE ZA UZNEMIRAVANJE! Oglasio se, pa poručio: Greškom sam poslao FOTOGRAFIJE…

FELJTON.rs

Fakultet dramskih umetnosti je nakon slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih.

Pet studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prijavilo je za navodno se*sualno uznemiravanje Nenada Prokića, redovnog profesora na tom fakultetu i bivšeg narodnog poslanika, piše Kurir.

Naime, nakon što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić pre tri meseca prijavile policiji svog profesora glume Miroslava Miku Aleksića, za silovanje i se*sualno zlostavljanje, i javno pričale o svojim traumama, FDU je pokrenuo platformu “FDU protiv nasilja”, a najviše prijava putem te platforme navodno je stiglo protiv profesora Prokića.

Izveštaj radne grupe

Radna grupa „FDU protiv nasilja“ je formirana na inicijativu Studentskog parlamenta sa ciljem da se otvori direktna komunikacija sa studentima koji su doživeli bilo kakav oblik se/sualnog uznemiravanja. U izveštaju grupe navedeno je da je u periodu od 21. januara 2020. do 17. februara 2021. primljeno ukupno 12 prijava.

– Devet prijava se odnosi na se*sualno uznemiravanje različitog stepena, tri prijave se odnose na vređanje, omaložavanje i ismevanje studenata. Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe odnose se po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava – navodi se u izveštaju.

Kako su nezvanično potvrdili izvori sa FDU, tih pet prijava navodno se odnose na profesora Prokića.

Profesor Miloš Pavlović, dekan FDU, objasnio je za Kurir da je proces u toku i da su prijave koje stižu na platformu anonimne, a ima i potpisanih.

 Fakultet će procesuirati sve prijave koje ukazuju na kršenje krivičnog zakonika, a zasad takvih slučajeva nije bilo. Prekršaji ne izlaze iz akademskih normi, već su etičke prirode. Procedura je u toku i na kraju će etička komisija utvrditi da li je bilo nekih prekršaja – kazao je dekan.

Proces u toku

Profesor Nenad Prokić rekao je da zna za samo jednu prijavu.

– Ona je bila potpisana, ali za nju se ispostavilo da je bila greška, jer su to bile moje fotografije s plaže koje sam greškom poslao koleginici. Ostale mi nisu poznate i pretpostavljam da su anonimne i ne mogu da dam komentar, jer se one i ne daju na uvid – objasnio je Prokić.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

74 − 68 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.