G-E0EWZBLP0V
Home / CRNA HRONIKA / LEGIJA SPREMAO BUMBARE DA UBIJE SLOBU: Bivši ministar policije otkrio plan napada crvenih beretki na predsedničku rezidenciju!

LEGIJA SPREMAO BUMBARE DA UBIJE SLOBU: Bivši ministar policije otkrio plan napada crvenih beretki na predsedničku rezidenciju!

FELJTON.rs

četvrtak, 8. 4. 2021.

Komandant JSO isplanirao raketiranje kompleksa u Užičkoj gde je živeo bivši predsednik, tvrdi Dušan Mihajlović.

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), planirao je da sravni sa zemljom vilu „Mir“, ubije Slobodana Miloševića i sve članove njegove porodice koji su bili tada uz njega. Šef „crvenih beretki“ smatrao je da je to najefikasniji način da se okonča trodnevna agonija, ne samo oko te rezidencije nego i u državi, izazvana akcijom hapšenja nekadašnjeg predsednika Srbije.

Ulemek, kako je otkrio bivši ministar policije Dušan Mihajlović, predlagao je da digne dva helikoptera mi-24, koje su u JSO zvali bumbari, izbombarduje rezidenciju u Užičkoj ulici na Dedinju i praktično pobije sve Miloševićeve, ali i pripadnike policije koji su ga čuvali. Komentarišući seriju „Porodica“, koja se bavila tom temom, Mihajlović je, između ostalog, ispričao da se Legiji, koji mu je uvek salutirao uz reči: „Gospodine ministre“, posle insceniranog pokušaja upada „‘crvenih beretki’ u vilu ‘Mir’ nije verovalo“.

– A predlagao je da se sve to granatira iz helikoptera, koje je, za razliku od vojske, posedovao JSO – naveo je Mihajlović za nedeljnik Vreme.

Rat službi bezbednostiMarko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, smatra da bi došlo do rata službi da je Legija svoj plan sproveo u delo.- I da je Legija planirao da digne bumbare, pitanje je da li bi to u realnosti mogao da realizuje. Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba, pod kontrolom je držao sve, pa i vazdušni prostor. Da je do toga došlo, bilo bi rata među bezbednosnim snagama – zaključuje Nicović.

PRETNJE, PA PREDAJA

I Siniša Vučinić, koji je tada bio šef obezbeđenja Miloševića, takođe tvrdi da se bivši predsednik Srbije predao jer su pretili da će bombardovati vilu „Mir“.

– Sloba se nije predao jer je njega Čedomir Jovanović ubedio da to uradi. Odlučio je da ode u Centralni zatvor jer su mu pretili da će podići avione i gađati kuću i sve nas pobiti. Morali su da ispune ono što su obećali Stejt departmentu i Sloba je verovao da će to uraditi – ispričao je Vučinić.

Božidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, potvrđuje da se tada vodio težak psihološki rat na relaciji vila „Mir“ i Vlada Srbije – gde je bio tadašnji premijer Zoran Đinđić sa saradnicima.

– Bilo je informacija da će Legija bumbarima rešiti dramu, odnosno da će dići te helikoptere i granatirati rezidenciju, pa i da će Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba, podići avione da bi ih zastrašio…. Svašta se tada dešavalo. Ne isključujem mogućnost da je Legija, iz nekih njemu znanih razloga, predlagao da bumbarima sravni vilu „Mir“ i poubija Miloševiće – priča za Srpski telegraf Spasić.

SLEDECA VEST

MEGA EKSKLUZIVNO! POSLEDNJI MILOŠEVIĆEV INTERVJU! Ovo morate pročitati! KOJE ODGOVARAN ZA RAZARANJE OVAKVE PORODICE BICE KAZNJEN BOZIJOM KAZNOM, KOJA JE NAJGORA!

Hronologija30. marta 2001. počela akcija hapšenja Miloševića1. aprila 2001. uhapšen28. juna 2001. isporučen Hagu

DANI DRAME

Hapšenje Miloševića od 30. marta 2001. oteglo se do 1. aprila zbog danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS i JUL ispred rezidencije i nepotpune kontrole nove vlasti, okupljene oko Demokratske opozicije Srbije (DOS), nad vojskom i policijom. Drama je okončana, ipak, posle pregovora, nakon kojih se Milošević predao.

Inače, Ulemek je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora, kao jedan od glavnih organizatora ubistva premijera Đinđića.

O helikopteru

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/republika)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 38 = 46

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.