G-E0EWZBLP0V
Home / SRBIJA / OGOLJENE LAŽI! Srbija ogorčena zbog izveštaja Evropskog parlementa: Preterali su! VUCIC OSAMARIO EVROPU! SRBIJA NIJE SAKA ZOBI.

OGOLJENE LAŽI! Srbija ogorčena zbog izveštaja Evropskog parlementa: Preterali su! VUCIC OSAMARIO EVROPU! SRBIJA NIJE SAKA ZOBI.

POLITIKA FELJTON.rs
27.03.2021.

Evroparlamentarci su se izgubili u prostoru i vremenu, oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021, poručio predsednik Vučić. Šefovi kritikovanih resora tvrde da su ocene tendenciozne

Tempo pregovora Srbije o pristupanju EU diktiraće normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i poštovanje elementarnih prava u zemlji, osnovna je poruka izveštaja o napretku naše zemlje koji je upravo usvojio Evropski parlament. Od Srbije se traže konkretni rezultati u pravosuđu, slobodi medija i borbi protiv korupcije, pozdravljaju se ekonomski pokazatelji i učešće u regionalnoj saradnji, ali i dele političke packe za pojedine slučajeve.

Izgubili kompas  

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da su u tom dokumentu „ogoljene laži“ i da su se poslanici EP „izgubili u vremenu i prostoru“.

Vojska Srbije, prikaz sposobnosti, Aleksandar Vucic
FOTO: TANJUG PRINTSCREEN

– Oni su izgleda čitali neki izveštaj iz 2011, a ne iz 2021. godine – prokomentarisao je Vučić i posebno naveo „nedostatak medicinske opreme“ koji se pominje u izveštaju.

– Mi testiramo više nego 80 odsto država EU, a oni nas osuđuju! Nemamo nedostatak bilo kakve opreme, sada imamo 500 respiratora u magacinu baš zato jer se nismo oslanjali na njih. Ovo je narodu dovoljno da vidi kakvim se ogoljenim lažima služe – izjavio je predsednik, uz opasku da je ponosan na deo izveštaja kojim se izražava zabrinutost zbog „kampanje kojom se delegitimiše nezavisnost Kosova“.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za Kurir da ova rezolucija, kao i ranijih godina, sadrži i dosta pozitivnih, ali i neke snažno kritičke ocene.

Jadranka Joksimović
FOTO: FILIP PLAVČIĆ

– Jasno je koje političke grupacije imaju posebno i prenaglašeno kritički ton o Srbiji. Godinama od istih poslanika možemo da čujemo gotovo iste formulacije zamerki i kritika, nezavisno od realnih promena i koraka koje Srbija objektivno preduzima u određenim oblastima. I uvek na odgovoran i ozbiljan način primamo k znanju stavove različitih političkih grupacija, ali isto tako veoma dobro znam gde su kritike prenaglašene, politički interpretirane i tendenciozno postavljene. Naše institucije uvek se na isti način ponašaju kada je reč o saradnji sa EP u pripremi njihove godišnje rezolucije. Uvek im dostavljamo istinite, pravovremene i činjenično proverljive podatke o svemu što je postignuto u reformskom procesu, ali i o određenim kašnjenjima – objašnjava naša sagovornica.

Ona napominje da je rezolucija odraz snažne diferencijacije političkih grupacija EP u pogledu velikog broja zajedničkih politika EU, pa i kada je reč o onoj prema politici proširenja.

– Evropska narodna partija, čija je članica i Srpska napredna stranka, jeste i dalje najveća i najsnažnija politička grupacija u Evropskom parlamentu, ali druge političke grupacije imaju i drugačije ideološke i političke platforme. Te različite političke vizure i odnosi, prema mnogim pitanjima u EU, pa i prema Srbiji i njenoj vladajućoj partiji, vidljive su i u ovoj rezoluciji EP. Juče usvojenim dokumentom baviće se veoma seriozno resorni odbor za Evropske integracije u nasem parlamentu – kaže ona.

Ne smeta im Mauricijus  

Predsednik parlamenta Ivica Dačić smatra da je rezolucija EP puna problematičnih političkih ocena.

– Taj izveštaj je promenjen u odnosu na početni. Različitim amandmanima je ubačeno sve čega se neko setio. Mislite li da je slučajno da se tamo izražava zabrinutost zbog stanja životne sredine u Boru, Smederevu i Kolubari, gde posluju Kinezi? Nije intencija zaštita životne sredine nego negativan uticaj Kine, sve je politički motivisano. Zato ne mogu da kažem da je to realno sagledavanje stanja u Srbiji, ali jeste realno sagledavanje stanja unutar EP… Zašto nisu naveli da se istraži pitanje računa na Mauricijusu, otkud da to nije interesantno za EP – izjavio je Dačić.

Nemanja Starović  

Za Srbiju visoka lestvica  

Nemanja Starović, Nemanja Starovic
FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE

NE PROPUSTITE

FELJTON.rs! EKSKLUZIVNO SAZNAJE! Danijele Štajnfeld ce pre na robiju nego Lecic ;Otkrivamo šta je Branislav Lečić izjavio u policiji, a desiće se neverovatan obrt u slučaju koji trese javnost u Srbiji!

EVO JE JOS JEDNA SILOVANA KOJA SKUPLJA SNAGU DA PROGOVORI:OGLASILA SE BOJANA MALJEVIĆ I CITIRALA: „Jednom ću svedočiti protiv dvojice“

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović poručio je da srpska strana insistira da se poslanici EP odmaknu od opštih mesta, paušalnih ocena i da istaknu konkretne primere gde postoje zamerke na postupanje državnih organa Srbije.

– Kada svedemo na konkretne zamerke, pokaže se često da poslanici kucaju na otvorena vrata i da je Srbija već ostvarila značajne rezultate u rešavanju pojedinih slučajeva – smatra on, uz ocenu da je EU s kriterijumima koje stavlja pred Srbiju podigla lestvicu toliko visoko da je brojne države EU danas ne bi mogle preskočiti.

Ana Brnabić  

Put ka EU veoma frustrirajući, ali jedini

Premijerka Srbije Ana Brnabić naglašava da je EU strateški prioritet i fokus Srbije koja želi što pre da postane članica. Ona je na onlajn Tirana ekonomskom forumu napomenula da je proces evrointegracija ponekad veoma težak i frustrirajući, ali da je to jedini put.

– EU i porodica evropskih naroda je naš dom kojem pripadamo i geografski, politički i ekonomski, i zato nastavljamo reforme – naglasila je premijerka.

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 6 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.