G-E0EWZBLP0V
Home / INTERVJU / AFERA MAURICIJUS, KLUPKO SE ODMOTAVA! Ministar Mali o Đilasovim milionima na računima u inostranstvu: Šokiran sam

AFERA MAURICIJUS, KLUPKO SE ODMOTAVA! Ministar Mali o Đilasovim milionima na računima u inostranstvu: Šokiran sam

POLITIKA Feljton.rs
17.03.2021.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je večeras da su Večernje novosti došle do dokumenata koji potvrđuju da Dragan Đilas ima račune na Maurisijusu od 5,7 miliona evra i u Švajcarskoj od 620.000 evra.

Mali je rekao da je utvrđeno da je na ime Dragana Đilasa registrovana firma „Ascanius LTD“ i da je on ovlašćeni korisnik računa u Dojče banci na Mauricijusu, sa dva računa.

Na jednom računu ima 5,730 miliona evra, na drugom računu ima nula marucijuskih rupija.

Pink vesti
FOTO: PRINTSCREEN
Pink vesti
FOTO: PRINTSCREEN

„Upoznao sam se sa ovim i apsolutno sam šokiran vlasničkom strukturom, u pitanju su ezgotična ostvra, i više banka i računa“, naveo je Mali.

Podseća da je predsednik Aleksandar Vučić rekao, pošto je Đilas tvrdio da nema račune, da ne bude da posle ispadne kako ih u stvari ima i koristi.

Mali je istakao da je to sada i potvrđeno.

Kada je reč o računu u Švajcarskoj, utvrđeno je da Đilas ima firmu „Multikom open AG“ u Švajcarkoj sa računom od 620.147 evra, čiji su korisnici Dragan i Gojko Đilas.

Mali je istakao da je dokazano da Đilas obmanjuje građane i da će tu biti posla za nadležne organe, pre svega, Tužilaštvo, Upravu za sprečavanje pranja novca i Poresku upravu.

„Ovo je važna poruka, pošto postoji interesantna veza između Đilasa i Šolaka“, rekao je Mali.

Pink je objavio, pozivajući se na saznanja Novosti, da je Đilas otvorio u Švajcarskoj kompaniju „Multikom open AG“, kao i da Đilas ima u Švajcarkoj ima još pet računa na kojima je više miliojna evra.

Kako je navedeno, Đilasova firma „Ascanius“ je bila značajna deo maleverzacija oko prodaje i preprodaje „Dajrekt medije“. Ta firma je do 2014. bila zvanično u Đilasovom vlasništvu, da bi u aprilu iste godine bila fiktivno prodata holanskoj firmi „CEE Media“ bugarskog biznismena Krasimira Gerkova.

U ovoj transakciji prijavljuju se i vlasnik Junajted grupe Dragan Šolak koji je Gerkovu pozajmio 17,7 miliona evra za navodnu kupovinu „Dajrekt medije“.

Bugarski biznismen prenosi vlasništvo bez naknade na firmu Ascanisu u Đilasovom vlasništvu, da bi se 2018. ponovo pojavio Šolak za Junajted grupom i za 52 miliona evra kupio od Đilsovog „Ascaniusa“ Đilasovu „Dajrekt mediu“. Tako je Đilas prodao svoju firmu samom sebi da bi izbegao plaćanje poreza.

Pink vesti
FOTO: PRINTSCREEN

Mali je to potvrdio i naveo da je Đilas 2014. godine, mesec dana pre nego što je otišao sa funkcije predsednika Demokratske stranke, fiktivno “jednom Bugarinu“ prodao kompaniju “Dajrekt medija“, a da je novac za kupovinu u iznosu od 17,7 miliona evra, prema dokumentima koje su objavile Novosti, obezbedio Dragan Šolak.

Mali je rekao da je bugarski biznismen kompaniju “Dajrekt medija“ 2015. godine preneo na kompaniju “Askanius“ iz Holandije, koja je, kako je objasnio, u vlašništvu kompanije „Askanius“ iz Luksemburga.

“Askanius LTD“ je kompanija gde je korisnik i vlasnik računa Dragan Đilas na Mauricijusu. To su neverovatne transakcije i transferi van očiju građana Srbije i van očiju poreskih organa gde oni transferišu desetine milione evra“, rekao je Mali.

Ministar je kazao da to pokazuje da su Đilas i Šolak u poslovnim odnosima od 2014. godine, a da ti odnosi kulminiraju 2018. godine kada je, kako kaže, Šolakova “Junajted medija“ formalno kupila “Dajrekt mediju“ od “Askaniusa“.

Sinisa Mali
FOTO: PRINTSCREEN

„U bilansima te kompanije u 2018. i 2019 godini je više od 52 miliona evra profita od prodaje ‘Dajrekt medije“. Gde je posle toga novac otišao, za neku je narednu istragu“, naveo je ministar.

Naglasio je da je na nadležnim organima da urade svoj deo posla i izrazio uverenje da će to i učiniti.

Mali je naveo da nije slučajno što Đilas i Šolak, kako kaže, godinama pokušavaju da sruše Aleksandra Vučića jer su, dodaje, u pitanu desetine, možda čak i stotine miliona evra.

“Jasna je njihova namera da sruše ovu vlast, da se vrate na vlast i da zarađuju ovoliki novac kao pre Vučića. A kroz ovakve pipke, desetine računa, ostrva, ne može se reći da bi pošten čovek ušao u tako nešto, osim ako nema nameru da nešto krije ili ako nepošteno nije došao do toga“, rekao je Mali.

Željko Radovanović vd. direktor Uprave za sprečavanje pranja novca je izjavio da su se stekli uslovi za ozbiljnu istragu i aktivno učesće Tužilaštva u celom slučaju, kao i da će ta uprava dati svoj doprinos u tom slučaju. Kaže da postoje sva tri indikatora da se pokrenu prve predstitažne radnje, a to su kompleksna vlasnisčka struktura, odsutstvo ekonomske logike u poslovnim aktivnostima, kao i kompleksna vlansička struktura unutar same korporacije, što nedvosmisleno ukazuje da se radi o pranju novca.

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

62 + = 70

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.