G-E0EWZBLP0V
петак , 26 априла 2024
Home / SRBIJA / Судија Јосифовић о прекорачењу нужне одбране

Судија Јосифовић о прекорачењу нужне одбране

16.03.2021

 БЕОГРАД: Поводом случаја рањавања пљачкаша, провалника у породичној кући у Лебану, поново је у јавности окренуто питање редефинисања института нужне одбране, популарно назване самоодбрана, односно њеног прекорачења.josifovicФото: Танјуг (видео)

У случају нужне одбране, искључена је противправност кривичног дела, па учинилац неће бити кривично одговоран, нити осуђен.

Када међутим дође до прекорачења одбране коју је изискивала дата ситуација, учинилац јесте кривично одговоран, али му се казна може ублажити, а може бити и ослобођен од казне “услед јаке раздражености и препасти изазване нападом”.

Председница Управног одбора Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ) Ивана Јосифовић за Танјуг указује да Кривични законик као нужну одређује ону одбрану која је “неопходно потребна да учинилац од свог добра или добра другога одбије истовремен противправан напад”.

Она сматра да, начелно, законска формулација није лоша, јер се овим институтом штити живот, тело и имовина, али је, како каже, проблем што се јако рестриктивно тумачи у судском поступку, те да су најспорније речи “неопходно” потребна и “истовремени” противправни напад”.

Због тога је мишљења да би требало анализирати и дискутовати како би се нашли адекватнији термини којима би се дозволило екстензивније тумачење ове одредбе у судској пракси, а чиме би се, како истиче, остварила сврха и смисао нужне одбране.

Јосифовић, која је судија Вишег суда у Новом Саду указала је да је нужна одбрана применљива најчешће у ситуацијама напада на живот, тело или имовину тог или њему блиског лица.

“Разумљиво је и животно логично да лице које се нађе у таквој ситуацији поступа у стању страха, неизвесности, узбуђења и забринутости. У тим тренуцима није у прилици ни могућности да подробно размишља о свим појединостима који се односе на сразмерност напада и противнапада – одбране, као ни о томе да ли се ради о сасвим истовременој реакцији”, напоменула је Јосифовић.

При том, како је додала, лице које је нападнуто не може да зна са сигурношћу које су намере нападача и колика је његова спремност да у намери успе.

“Сматрам да није правично од нападнутог лица уопште очекивати да у тим екстремним моментима размишља о овим околностима”, истакла је судија.

У судској пракси, како је указала, стразмерност напада и одбране се одмерава поређењем – да ли је нападнуто лице применило прекомерну силу ради одбијања напада, односно да ли је исти циљ могло постићи и применом силе блажег интензитета, да ли је постојала тзв. “једнакост оружја” нападнутог и нападача, да ли је противнапад предузет истог момента када се дешава и напад или пак у краткој временској удаљености.

При том, како је указала, тешко је са сигурношћу тврдити да нападач који је тренутно одбијен, неће у врло кратком времену, чак и од неколико секунди, наставити са нападом.

Такође, закон предвиђа за прекорачење нужне одбране, односно када суд оцени да је „одбрамбена сила била несразмерна сили примењеној за напад“ – могућност ублажавања казне или чак ослобођења од казне.

Судија Јосифовић међутим указује да се ту намеће суштинско питање – како нападнуто лице у том стању може да предвиђа и ризикује да направи погрешну процену при одлуци коју силу ће применити за противнапад односно одбрану.

Овде, како је напоменула, није реч о ектремно несразмерном поступању, које је евидентно.

У пракси се недавно јавила парадоксалан случај, подсећа Јосифовић, када је лице због прекорачења нужне одбране осуђено за извршење кривичног дела, па га је после нападач тужио за накнаду штете, што инече не би био случај да је нападнути био ослобођен применом института нужне одбране.

Хранислав Димитријевић (65) из села Прогорелица код Краљева је пре четири и по године, хицем из пиштоља ранио једног пљацкаша који је са својим саучесником, током ноћи, обио продавницу у дворишту породичне куће Димитријевића, због чега га је Виши суд у Краљеву осудио на годину дана кућног затвора без електронског надзора.

Након издржане казне, њему је, стигла парнична тужба на основу које оштећени -пљачкаш продавнице, захтева одштету од укупно два милиона динара,писали су медији у јанаару.

Јосифовић је нагласила да је неспорно да закон мора да штити све грађане и од потенцијаних злоупотреба јер , како је истакла, “свако право, нажлост, када се тумачи од стране злонамерних, у себи крије и своје наличје”.

Због тога, није присталица крајње либералне законске регулативе за однијање напада или уласка у посед, налик на законска решења у појединим државама у Сједињеним Америчким државама, али истиче да би екстензивније тумачење постојеће или уподобљене законске дефиниције овог института било потребно да би се остварила сврха нужне одбране”, навела је председника УО УСТ.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин најавио је у суботу да це предложити министарки правде Маји Поповић да поведе расправу о могуцој промени кривицног закона и дефиниције нужне одбране када је у питању одбрана сопственог дома од провалника и пљачкаша.

У Лебану је пре два дана био ухапшен пензионер који је у својој куци у којој је био са непокретном супругом, из пиштоља ранио провалника који је покушао да га опљацка, а што је тужилаштво квалификовало као покушај убиства. Мушкарац је међутим у недељу пуштен да се брани са слободе, односно није му одређен притвор, већ му је изречена мера забране напуштања боравишта.

Најпознатији случај самоодбране догодио се у мају 2013. године у Жаркову када је Саша Богески усмртио провалника, који је у току ноћи ушао у стан у којем је Богески био са женом и малолетном ћерком.

Након вишегодишњег суђења за убиство, због како је тужилаштво тврдило – прекорачења нужне одбране, он је у децембру 2018. године правоснажно ослобођен, пошто су судови стали на становиште да је деловао у нужној одбрани-самоодбани.

(feljton.rs/dnevnik)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

42 − = 35

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)