G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / VLADA DANAS USVAJA OŠTRIJE MERE, ALI SE ZA SADA NE ZNA KOJE! Kon tvrdi: Neće nam pomoći ni 10 dana TOTALNOG ZATVARANJA

VLADA DANAS USVAJA OŠTRIJE MERE, ALI SE ZA SADA NE ZNA KOJE! Kon tvrdi: Neće nam pomoći ni 10 dana TOTALNOG ZATVARANJA

DRUŠTVO
15.03.2021.

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, koja je najavljena za danas, neće biti održana. 

Vlada Srbije usvojiće danas nove mere koje su prethodnog dana dogovorene tokom konsultacija sa medicinskim delom Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

Premijerka Ana Brnabić sastala se juče sa medicinskim delom Kriznog štaba, a prethodno je najavila da „ćemo sigurno morati da pooštrimo mere“.

 – Ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo – rekla je juče Brnabić.

Mere za vikend nisu dovoljne?

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je sinoć da je na konsultacijama medicinskog dela Kriznog štaba sa premijerkom Brnabić struka ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštrene, a da će o tome kakve će biti biće odlučeno danas ili narednih dana.

Kon je ponovio da mere uvedene za vikend nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji i da je medicinski deo Kriznog štaba govorio da nisu dovoljne i da su kozmetičke.

Zatvaranje na 14 dana

I ako je prvobitno struka govorila o zatvaranju na nedelju dana, pa onda i na 10, sada smo, zbog celokupne epidemiološke situacije stigli do minimum 14 dana, a o tome je govorio upravo dr Kon.

Naveo je da minimum za „zatvaranje“ iliti vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14 dana.

– To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa – rekao je Kon.

Smatra da moraju da se sprovedu oštre mere kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Nema idealne mere?

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je juče da nijedna država ne može da donese mere koje će biti toliko efikasne da spreče masovno zaražavanje ako se svaki pojedinac ne ponaša odgovorno i svesno.

Ona je rekla da svako sam za sebe mora da ograniči svoje kretanje i smanji rizik.

– Nema idealne mere. Mogli bi normalno ili relativno normalno da živimo kada bi se svi pridržavali preventivnih mera – naglasila je dr Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li je opravdano zatvaranje na 10 dana ili dve nedelje, kakvih stavova ima, odgovorila je da bi to moglo smanjiti zaražavanje i opterećenost zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Ona je, međutim, dodala da se, ako se zatvaranje doživi kao zatvor gde će se samo odbrojavati dani a posle se ponašati, kako je rekla, kao pušteni sa lanca, onda ništa ne bi uradilo, već bi se samo odložila izloženost zarazi.

Zatvaranje bi, prema njenim rečima, imalo smisla jedino ako bi se ti dani iskoristili da se što veći broj ljudi vakciniše i tako smanji rizik od zaraze i njenog prenošenja.

Balans između zdravlja i ekonomije

Dok medicinski deo Kriznog štaba insistira na drastičnim merama, sa druge strane ima i drugog dela štaba koji se protivi oštrijim merama zbog ekonomije.

kafici, baste, Beograd, toplo vreme
FOTO: MARINA LOPIČIĆ

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da poštuje napore koje ulaže premijerka da pronađe kompromis između zahteva medicinskog dela Kriznog štaba i onih koji se bave ekonomijom zemlje, ali da smatra da svako zaoštravanje mera znači ekonomsku štetu i gubitak radnih mesta.

– Nove zabrane, zatvaranje društva i policijski čas na deset dana nisu rešenje, izjavio je nedavno Vesić.

On je dodao i da „nove zabrane, zatvaranje društva i policijski čas na deset dana nisu rešenje i ne mogu da prihvatim da će virus nestati samo ako zatvorimo beogradske ugostitelje i sprečimo ih da rade“.

Podsetimo, u Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 12.149 građana od kojih je 4.226 novozaraženih.

Preminuo je 25 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno je njih 207.

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 3 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.