G-E0EWZBLP0V
Home / PLANETA / U RUSIJI OTKRIVENA NOVA SMRTONOSNA PRETNJA PO ČOVEČANSTVO! Pitanje je samo dana, „u opasnosti je čitava svetska zajednica“!

U RUSIJI OTKRIVENA NOVA SMRTONOSNA PRETNJA PO ČOVEČANSTVO! Pitanje je samo dana, „u opasnosti je čitava svetska zajednica“!

Novi soj ptičijeg gripa A (H5N8), koja je u februaru identifikovan kod nekoliko Rusa, verovatno će uskoro mutirati i moći će da se prenosi sa čoveka na čoveka, rekla je za TASS Ana Popova, šef nadzornog tela RF Rospotrebnadzora

„Mogućnost će se to dogoditi veoma je velika. Verovatno će se dogoditi, ali dobro je da smo to videli pre nego što je došlo do nevolje“, rekla je Popova za Tass.e!

Iako se ljudi mogu zaraziti drugim podtipovima ptičijeg i svinjskog gripa, H50N8 koji je smrtonosan za ptice, nikada se nije raširio na ljude. Sada je pitanje dana…

„Ovo će se verovatno dogoditi. Kolege kažu da se mutacija nastavlja vrlo aktivno“, rekla je Popova.

Popova je primetila da Rospotrebnadzor i državna istraživačka laboratorija Vektor sa sedištem u Sibiru „imaju vremena“ da razviju komplet za testiranje i vakcinu.

„Bićemo spremni. Drugim rečima, moći ćemo da upozorimo čitavu svetsku zajednicu na pretnju“, rekao je glavni ruski sanitarni lekar za TASS.

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

70 − 63 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.