G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / POSLE ISTEKA ROKA OD 8 DANA MOŽETE DA ZAVRŠITE I U ZATVORU: Policija kuca na vrata i zbog neplaćenog prekršaja od 5.000 dinara

POSLE ISTEKA ROKA OD 8 DANA MOŽETE DA ZAVRŠITE I U ZATVORU: Policija kuca na vrata i zbog neplaćenog prekršaja od 5.000 dinara


26.02.2021.

Ko ne plati novčanu kaznu po izdatom prekršajnom nalogu Komunalne milicije, policije, parking servisa, inspekcije ili neke druge nadležne službe ne treba da se začudi ako mu jednog dana pozvone na vrata pripadnici MUP-a i zatraže da podmiri sankciju ili ode u zatvor.

Čak i zbog najmanje novčane kazne policija može da dođe na kućnu adresu prekršioca. Dokaz za to je i priča začuđenog tviteraša.

– Neki dan mi koleginica ispriča jednu priču, danas identičnu potvrdi ćerka. Bane joj policija na vrata. Da plati neku kaznu od 5.000 din ili 5 dana apsa. Nikad kazna, nikad opomena, nikad ništa. Samo banu i naplate. Izguglajte Registar neplaćenih kazni da vam MUP ne dođe – napisao je iznenađeni građanin.

Ubrzo su stigle i reakcije ostalih korisnika društvenih mreža.

– Poštar donese pismo pre podne kad većina radi i samo ostavi papirić da je pošiljka vraćena pošiljaocu. Nema više kao nekad mogućnosti da je podigneš u pošti u narednih pet dana. Mnogi ne znaju da moraju sami pronaći pošiljku te ih posle oderu kaznom – napisao je drugi tviteraš.

Treći se pak začudio da ima neplaćenu kaznu od 5.000 dinara. Štaviše, i on tvrdi da uopšte nije ni znao za sankciju dok nije proverio u Registru neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=KurirVesti&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1364199824246120449&lang=sr&origin=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fvesti%2Fdrustvo%2F3632823%2Fposle-isteka-roka-od-8-dana-mozete-da-zavrsite-i-u-zatvoru-policija-kuca-na-vrata-i-zbog-neplacenog-prekrsaja-od-5000-dinara&siteScreenName=KurirVesti&theme=light&widgetsVersion=889aa01%3A1612811843556&width=550px

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Oliveru Ristanović otklanja dilemu šta je tačno, a šta ne, odnosno šta je po zakonu. Ristanovićeva ističe da se može dogoditi da policija u skladu sa Zakonom o prekršajima dođe na adresu kažnjenog lica radi postupanja po nalogu sudije za sprovođenje u zatvor.

– Do toga dolazi kada kažnjeno lice, po presudi suda ili izdatom prekršajnom nalogu, ne plati novčanu kaznu u roku koji je ostavljen za dobrovoljno plaćanje. Kad prođe rok za dobrovoljno plaćanje, sud pristupa prinudnoj naplati na jedan od načina propisanih Zakonom o prekršajima, pa u postupku izvršenja sud može tu novčanu kaznu zameniti kaznom zatvora tako što se za svakih započetih 1.000 dinara novčane kazne određuje jedan dan zatvora, s tim što kazna zatvora ne može trajati kraće od jednog dana ni duže od 60 dana – objašnjava Ristanović.

Naglašava da se u slučaju novčane kazne s početka teksta od 5.000 dinara verovatno radi o izdatom prekršajnom nalogu koji je kao konačan i izvršan prispeo u sud.

– Pretpostavljam da prekršilac u roku od osam dana od dobijenog prekršajnog naloga nije platio kaznu u polovini iznosa, ili nije u istom roku podneo zahtev za sudsko odlučivanje, niti je istekom roka od osam dana platio ceo novčani iznos. U tom slučaju u sud takav prekršajni nalog dolazi kao konačan I izvršan, te sud donosi rešenje o izvršenju, gde se novčana kazna može zameniti kaznom zatvora – kaže predsednica Prekršajnog suda.

Zamena novčane sankcije kaznom zatvora

Rešenje o izvršenju kazne šalje se kažnjenom licu na kućnu adresu, odnosno na prijavljeno mesto prebivališta.

– To rešenje poštar lično uručuje kažnjenom u vreme kad pošta inače vrši uručenje. Ukoliko ga ne nađe kod kuće, ostavlja obaveštenje da u roku od 15 dana dođe u sud i preuzme rešenje. Ukoliko se ni u tom roku kažnjeni ne javi sudu radi preuzimanja pošiljke, sud rešenje o izvršenju kazne ističe na oglasnoj tabli suda – navodi Ristanović.

Predsednica Prekršajnog suda do tančina objašnjava dalji postupak.

– Ukoliko je novčana kazna zamenjena kaznom zatvora, sudija koji je doneo rešenje, u daljem postupku izršenja, protekom roka za prigovor, šalje nalog policiji, koja ode na kućnu adresu kažnjenog radi sprovođenja u zatvor, a kažnjeni u svakom trenutku može da se oslobodi zatvora tako što će platiti novčanu kaznu – objašnjava Ristanović.

Registar neplaćenih kazni ažurira se na nedeljnom nivou

Svako ko nije siguran da li ima neku neplaćenu novčanu kaznu može to da proveri putem Registra neplaćenih novčanih kazni i drugih novčanih iznosa. Ipak, treba da ima u vidu jednu činjenicu.

– Registar je pouzdan samo što se ažurira, a zbog ogromnog broja predmeta Prekršajni sud u Beogradu se ažurira na nedeljnom umesto na dnevnom nivou. Na hiljade predmeta dnevno pristiže tako da zaposleni ne stižu istog dana da ubace sve u registar, kako plaćene kazne, tako i neplaćene. To znači da onaj ko pronađe u Registru novčanu kaznu, to znači da ta novčana kazna zaista postoji, a ukoliko plati novčanu kaznu koja je već naplaćena, ta sredstva se vraćaju – naglašava Ristanović.

Dodaje da je gotovo nemoguće da prekršilac uopšte ne zna za kaznu, a da ukoliko i ne zna, obično je razlog taj što nije postupio po obaveštenju o pokušanoj dostavi.

Kako kaže, Prekršajni sud u Beogradu ima na izvršenju više od 100.000 neplaćenih prekršajnih naloga.

– Novčana sankcija zastareva za izvršenje protekom roka od dve godine od dana izvršnosti presude, odnosno prekršajnog naloga. Prvim danom izvršnosti prekršajnog naloga smatra se deveti dan od dana uručenja prekršajnog naloga. Lice kome je izdat prekršajni nalog ima rok od osam dana od dana izdavanja da plati polovinu novčane kazne ili podnese nadležnom sudu potpisan prekršajni nalog kao zahtev za sudsko odlučivanje. Po isteku tog roka počinje period u kome se novčana kazna može izvršiti prinudnim putem – zaključuje Ristanović.

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − 10 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.