G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / ZABAVA / LOŠ HOLESTEROL Tihi ubica krvnih sudova

LOŠ HOLESTEROL Tihi ubica krvnih sudova

Sa Prof. Dr sci. med. Svetlanom Apostolović, specijalistom interne medicine – kardiologom, iz Klinike za kardiologiju KC Niš, razgovaramo zbog čega je povišen holesterol opasan, zbog čega se javljaju bolesti srca i krvnih sudova i da li ih je moguće sprečiti.

Prof. Dr sci. med. Svetlana Apostolović

Prof. Dr sci. med. Svetlana Apostolović, Foto: Promo

Loš holesterol (LDL) predstavlja najvažniji faktor rizika za razvoj ateroskleroze. Bolest krvnih sudova nastaje upravo zbog taloženja lošeg (LDL) holesterola i kalcijuma, dolazi do stvaranje krvnog ugruška unutar krvnog suda ili srca, koji delimično ili potpuno blokira protok krvi. Kao posledica mogu se javiti srčani ili moždani udar.

Pored nivoa holesterola u krvi, nalaz kalcifikata u zidovima koronarnih arterija predstavlja loš prognostički znak. Što je više kalcifikata, smanjuje se elastičnost arterijskih krvnih sudova i povećava mogućnost smrtnog ishoda od neželjenih kardiovaskularnih događaja.

Šta se preporučuje ovakvim pacijentima?

Prva mera u lečenju je promena stila života, koja podrazumeva zdravu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost. U zavisnosti od stepena rizika određuju se vrednosti LDL holesterola, koje treba postići tokom lečenja. Novi Evropski vodiči su preporučili strože ciljne vrednosti u odnosu na ranije preporuke, a ono što je svima zajedničko za nivo LDL holesterola ,,što niže, to bolje,,

Pacijenatima koji nisu imali infarkt, moždani udar ili intervencije na koronarnim arterijama i nemaju dokazane aterosklerotkse promene na perifernim krvnim sudovima neophodno je proceniti rizik za nastanak kardiovaskularnih oblesti. U procenu rizika ulaze informacije o tome koliko godina pacijent ima, kolike su mu vrednosti ukupnog holesterola, kolika mu je visina krvnog pritiska i da li je pušač ili ne. Ako se proceni da je desetogodišnji rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti iznad 5 %, započinje se terapija statinima.

Da li je istina da se kada se jadnom započne sa statinima oni koriste doživotno?

Statini su prvi terapijski izbor u lečenju povišenog holesterola kod pacijenata sa povišenim rizikom da dožive neželjeni kardiovaskularni događaj. Lečenje jeste dugotrajno, u određenim slučajevima i doživotno, zbog toga je vrlo bitno odrediti kada je zaista neophodna primena statina, kako bi se izbeglo nepotrebno izlaganje eventualnim neželjenim efektima ove grupe lekova, ali i mogućnosti interakcije sa drugim lekovima.

Kod osoba koje imaju povišen nivo holesterola u krvi ali im je rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti ispod 5 %, sniženje holesterola možemo postići i primenom dijetetskih suplemenata.

Monakolin K je supstanca za koju je dokazano da smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi. Dobija se iz ekstrakta crvenog pirinča i smatra se alternativnom izborom za povećan nivo masnoća u krvi. Rezultati mnogobrojnih ispitivanja su pokazali da monakolin K značajno snižava nivo holesterola nakon 8 nedelja primene. Sniženje holesterola je slično onom koje se beleži sa pojedinim predstavnicima statina i značajno veće nego u kontrolnoj grupi, koja nije koristila ove preparate. Rezultati pokazuju procenat sniženja holesterola LDL za 27,7%, ukupnog holesterola za 21,5%, triglicerida za 15,8% i apolipoprotein B (apo-B) za 26%.

Ovakva istraživanja daju samopouzdanje lekarima za preporuku i pacijentima za upotrebu ekstrakta crvenog pirinča, u cilju alternativnog snižavanja holesterola umesto konvencionalnijih terapija

statinom. Važno je napomenuti da se ekstrat crvenog pirinča i preparati koji sadrže Monakolin K ne koriste istovremeno sa statinima.

Pored povišenog nivoa holesterola u krvi, kalcifikacija krvnih sudova takođe predstavlja loš prognostički znak. Ona smanjuje elastičnost krvnih sudova i povećava mogućnost za nastanak srčanog ili moždanog udara zbog joj se mora posvetiti podjednaka pažnja.

Studije su pokazale da je vitamin K2-MK7 neophodan za aktivaciju određene vrste proteina koji sprečavaju taloženje kalcijuma u zidovima krvnog suda. U velikoj studiji na 4807 ispitanika, tokom 7 godina praćenja, pokazano je da unos vitamina K2 MK7, u adekvatnoj koncentraciji, dovodi do smanjenja taloženja kalcijuma u aorti i koronarnim arterijama. Ovi nalazi ukazuju da bi adekvatan unos vitamina K2 MK7 mogao biti važana pomoć kod koronarne bolesti srca.

(feljton.rs/alo)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + 8 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)