G-E0EWZBLP0V
уторак , 19 марта 2024
Home / POLITIKA / Vučić udario rampu na put Srbije u EU: Kako je ponašanje predsednika unazadilo Srbiju

Vučić udario rampu na put Srbije u EU: Kako je ponašanje predsednika unazadilo Srbiju

FELJTON.rs
04.12.2022.

POLITIKA Autor:Danilo Savić

Iako deklarativno na putu ka Evropskoj uniji, članstvo Srbije u ovoj međunarodnoj organizaciji čini se sve je dalje. Razlog u tome leži u činjenici što se već godinama vodi aktivna kampanja protiv EU, koju po potrebi generiše lično predsednik Aleksandar Vučić. Poslednja kriza sa Kosovom i imenovanje ministra Nenada Rašić samo je puzla u slagalici koju Vučić sklapa. Cilj te slagalice nikako nije da uđemo u EU, već da građane što više udaljimo od nje.

Aleksandar Vučić odgovorio na sva pitanja, Foto: prentscreen espreso

Od dolaska na vlast, Aleksandar Vučić nastavio je da sprovodi proverene utabane staze četiri stuba spoljne politike Srbije. Politika „dobro jutro čaršijo na sve strane“, koju su trasirale neke prethodne vlasti, dobila je svoje mesto i u ekspozeima, govorima i beleškama Aleksandra Vučića – Peking, Moskva, Brisel i Vašington bili su podjednako dobri saveznici za SNS, a dok su ova stranka i njen lider nastojali su da sa svima neguju pristojne relacije.

Ipak, nije prošlo „ispod radara“ da je Vučić za najslabiju kariku uvek birao Evropsku uniju, odnosno Brisel.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Po potrebi, EU je „loš momak“, a tada se Vučić ni ne libi da kaže kako dobre namere nikada i nisu stanovale u Briselu.

Još uvek su sveža sećanja na pandemiju koronavirusa kada je Vučić javno kritikovao EU da ne želi da nam pomogne oko nabavki vakcina, te da nam je jedini iskreni prijatelj brat Si (predsednik Kine Si Đinping). Naravno, nije pandemija bila jedina prilika da se EU makar i posredno napadne, budući da smo takve epizode videli gotovo uvek kada se zatezalo pitanje oko migrantske ili energetske krize, tokom rešavanja kosovskog pitanja ili pitanjem ulaskam naše zemlje u uniju.

Poslednji čin u drami (možda bolje elegiji) u Vučićevoj „knjizi o EU“ bilo je to što je EU prihvatila odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da novi ministar u Vladi bude Nenad Rašić. Vučić je ponovo optužio EU, otrovne strelice poslao ka Briselu, te barem za još jedan pedalj uticao na to da deo građana još manje veruje Evropskoj uniji.

Novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ističe za Nova.rs da je jasno uočljivo da Aleksandar Vučić pokušava da odvoji Srbiju od EU i to u stilu Aleksandra Vulina, koji je najoštrije govorio o ovom delu međunarodne zajednice.

„Vučić apsolutno radi na izolaciju Srbije, pre svega naspram Evropske unije. Ta vrsta retorike koju on koristi teško da može da bude deo neke ukalkulisane igre za unutrašnje potrebe. Mislim da je to jedna igra koja pokazuje rastući stepen njegove nervoze, jer on sada već sada trpi pritiske Nemaca od kojih više nema simpatije kao za vreme kancelarke Angele Merkel“, napominje Jakšić.

Jakšić objašnjava da način na koji Vučić napada EU može da se okarakteriše isključivo kao neprimeren.

„Mi nikada ne možemo u potpunosti da odredimo šta je pravac u kojem Vučić ide – da li priprema zaokret od EU, te da li se okrećemo Rusiji, ali mislim da on nema nikakvih šansi da u savezništvu sa Rusijom sačuva svoj integritet, vlast i autoritarnost. Kod Putina bio bi samo mali pion“, dodaje naš sagovornik.

„Retorika u stilu Vulina ima cilj da ogadi EU građanima“

Pored toga, Jakšić napominje da Evropljani ovakvu retoriku više neće tumačiti.

“Njegova retorika postaje sve žešća, što smo videli u nedavnom sukobu sa Radom Trajković. Takav stav ne priliči razumnom političaru. Od takvih reakcija može da ima samo ogromne štete. Sve liči na to da on u Vulinovom stilu pokušava da ogadi srpskoj javnosti EU. To je više nego opasno, ali mislim da ga Evropljani više neće tolerisati”, zaključuje Jakšić.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta podvlači da je propaganda protiv EU prisutna već 10 godina.

„Građani Srbije su već 10 godina pod uticaj antipropagande prema EU koja se vidi na svaki mogući način – od izjava zvaničnika, do izveštavanja tabloida i sredstava javnog informisanja koji su pod kontrolom vlasti. Ta kampanja postoji dosta dugo, čak je i u godišnjem izveštaju EU navedeno da su izjave određenih članova rudovodstva Srbije bile u direktnoj suprotnosti sa politikom EU“, objašnjava Međak.

Vladimir Međak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Naš sagovornik napominje da je ovakva retorika umnogome problematična, te da je u suprotnosti sa proklamovanim ciljevima ubrzanja Srbije na putu ka EU.

„Mi jednu stvar pričamo, a drugu stvar radimo i takva kolizija se oseća. Ona se oseća u stavovima građana, ponašanju funkcionera… Sa druge strane, imamo dijalog sa Prištinom koji ide svojim tokom, a stanovništvo se uopšte ne priprema na dogovor za koji se govori da skelet rešenja možemo videti već na proleće“, priča Međak.

On dodaje da su rađena određenea istraživanja o izveštavanju o EU, te da je podatak da je čak 80 odsto izveštaja neutralno.

„Morate imate podršku građana da biste ušli u EU, a na kraju moramo imati i referendum za ulazak. Takve stvari se jednostavno ne rade, to je EU uočila, pa je u nekim izveštajima čak navela da Srbija mora da promeni retoriku“, zaključuje Međak.

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

82 + = 84

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)