G-E0EWZBLP0V
четвртак , 28 марта 2024
Home / INTERVJU / Rate za kredit su upravo poskupele: Narodna banka digla kamatnu stopu na 3%

Rate za kredit su upravo poskupele: Narodna banka digla kamatnu stopu na 3%

FELJTON.rs
11.08.2022.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 posto, na nivo od 3 procenta, saopštili su iz NBS.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Referentna kamatna stopa je prethodno porasla u julu i tada je iznosila 2,75 odsto. Reč je o ključnoj kamatnoj stopi prema kojoj se ravnaju ostale kamatne stope na dinare u Srbiji.

Referentna kamatna stopa raste iz meseca u mesec, a posledice će najviše osetiti oni koji u bankama imaju dinarska zaduženja sa promenljivim kamatnim stopama.

Ovakve odluke NBS postale su gotovo uobičajena stvar i dešavaju se već peti put. U aprilu je kamatna stopa, takođe bila povećana za pola posto i tada je iznosila 1,5%, u maju je usledilo novo podizanje kamatne stope, na 2%, a u junu smo stigli do 2,5%. Stigao je i jul, evo nas na 2,75 posto.

Oni koji u ugovorima imaju klauzulu o fiksnoj kamatnoj stopi, ne moraju za sade, da brinu.

Posledice rasta referentne kamtne stope mogu osetiti oni koji imaju promenljivu kamatnu stopu na dinarske kredite, ali na udaru mogu biti i onako preskupi dozvoljeni minusi. Sve ono gde po ugovoru kamatna stopa nije fiksna.

„Za one koji su uzeli male iznose kredita, to neće predstavljati veliko opterećenje, ali za one koji su imali investicione kredite na duži period, to može biti znčajno opterećenje“, objasnio je za Nova.rs Ljubodrag Savić.

On je podsetio da je referentna kamatna stopa NBS godinama bila jedan posto.

„Ako neko kaže ovo je samo malo povećanje, to nije tačno – u odnosu na raniji period, koji je dugo trajao, ovo je enormno povećanje“, jasan je Savić. On dodaje i da su krediti sa fiksnim kamatnim stopama bili dosta nepovoljniji od onih sa varijabilnim, ali da se sada situacija menja.

Naš sagovornik nije optimista.

„To nije kraj, ovo je početak klizanja referentne kamtne stope. Inflacija hvata zamah i zalet“, ocenjuje Savić i dodaje da će sada svi koji su razmišljati da uzmu kredit za putovanje ili kupovinu stana, češće odustajati od te opcije, pa će i potražnja za kreditima biti manja.

Analiza profesora Šoškića

Bivši guverner i profesor Ekonomksog fakulteta Dejan Šoškić, kaže za Novu da banke teoretski, pored dinarskih kredita, mogu podići i kamate na dozvoljeni minus. Ipak, smatra da su kamate na tu vrstu zaduženja inače previsoke, pa se na kraju ovo povećanje od pola posto na kamatu koja ide i do 20 procenata neće preterano osetiti.

Još kada je referentna kamatna stopa prvi put porasla u aprilu, nekadašnji guverner i profesr Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić rekao je u analizi za Nova.rs da je takva odluka trebalo da bude doneta ranije.

Zakašnjenje

Ova mera NBS znači da se blago zaoštravaju uslovi finansiranja u domaćoj valuti. To znači da će dinarski krediti biti sa malo većom kamatnom stopom, ali i da će dinarska štednja verovatno donositi nešto veći prinos.

Istovremeno se podiže kamatna stopa na većinu dinarskih zaduživanja što može da učini atraktivnijim i ulaganje u obveznice države i za domaće i za inostrane ulagače. Mogući rast tražnje za dinarima od strane inostranih investitora može da umanji pritiske na devizni kurs u narednom periodu.

Istovremeno šalje se i signal da centralna banka vodi računa o inflaciji u zemlji i da teži da spreči sekundarne i tercijalne efekte na inflaciju koji dolaze sa strane ponude, ali i da obuzda rast inflacionih očekivanja. Ova mera je, po mom mišljenju, zakasnila bar nekoliko meseci, ali je dobro da je donešena makar i sa zakašnjenjem.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

60 − 56 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)