G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / SRBIJA / TABLICE PO ŽELJI KOŠTAJU 87.000 DINARA! I one imaju rok trajanja, ali iz MUP-a otkrivaju ŠTA JE ZABRANJENO da piše na njima!

TABLICE PO ŽELJI KOŠTAJU 87.000 DINARA! I one imaju rok trajanja, ali iz MUP-a otkrivaju ŠTA JE ZABRANJENO da piše na njima!

DRUŠTVO FELJTON.rs
09.08.2022.

Od uvođenja novih tablica vozačima u Srbiji je omogućeno da na svom vozilu istaknu natpis koji žele. Mnogi kucaju svoje ime, nadimak, omiljeni broj i slično. S obzirom na to da su cene goriva već odavno skuplje, tu je i nedavno podizanje cena osiguravajućih kuća, gde će polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti u proseku koštati za oko 22 odsto više. Da li je vožnja automobilom u Srbiji pravi mali luksuz ili nužno zlo odavno je pitanje za sve koji sedaju za volan.

Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Naravno, tu nije kraj troškovima, pa na svu muku ako vam se na registarskim tablicama nalaze slova sa kvačicama i Y i W, onda vam dodatni trošak ne gine. Takođe i ako izrazite želju da tablice personalizujete i stavite slovca i brojeve po svom izboru i tu ćete naići na pražnjenje džepova.

Naime, rok trajanja registarskih tablica je neograničen, ali ne računajući one koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, koje moraju da se menjaju čim im istekne registracija, a portal je kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i saznali smo zašto su slova sa kvačicama problematična, kao i to kako funkcioniše personalizacija tablica.

tablice
kurir FOTO: PRINTSCREEN/INSTAGRAM

„Registarske tablice za registrovana motorna i priključna vozila, koje u delu registarske oznake (iza oznake registarskog područja) sadrže latinična slova srpskog jezika „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“, „Đ“ i latinična slova „Y“ i „W“, prestale da se izdaju u 2017.godini. One koje su izdate zameniće će se po proteku roka od sedam godina od dana izdavanja (koji rok je na poleđini saobraćajne dozvole upisan u rubrici „N“) i na zahtev vlasnika vozila izdaće se nove registarske tablice, registraciona nalepnica i saobraćajna dozvola“, rekli su nam iz MUP-a.

TROŠKOVI IZRADE

Troškovi izrade i izdavanja novih registarskih tablica, registracione nalepnice i saobraćajne dozvole plaćaju se putem jedinstvene uplatnice generisane na portalu eUprave, kroz sistem Plati i visina istih zavisi od vrste vozila za koje se izdaju registarske tablice, obzirom da su propisani različiti iznosi naknada za izradu registarskih tablica i različite administrativne takse za izdavanje istih.

Ipak, zamena registarskih tablica se ne vrši ukoliko su latinična slova srpskog jezika „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“, „Đ“ sadržana u oznaci registarskog područja (npr. ČA, KŠ, VŠ i dr.).

Kada se radi o registarskim tablicama po izboru, pored redovne cene registarskih tablica, plaća se i posebna naknada za izradu registarskih tablica.

„Iznos za naknadu utvrđen je uredbom Vlade o vrstama usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova i visini taksi za pružene usluge i republička administrativna taksa za izdavanje registarskih tablica po izboru“, objasnili su iz MUP-a.

Vozači, Registracija, Poskupljenje, Saobraćajna Dozvola, Sedišta
kurir FOTO: SHUTTERSTOCK/ILUSTRACIJA

Vlasnik teškog četvorocikla, odnosno putničkog vozila može po izboru odabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju brojčanih i slovnih znakova.

„Ako se bira kombinacija brojčanih i slovnih znakova u njoj se moraju nalaziti najmanje dva slovna znaka, izuzimajući kombinaciju slovnih znakova „TX“, „RP“ i „RPE“.Izabrani znakovi čine deo registarske tablice iza oznake registarskog područja i crvenog štita. Takođe, između brojčanih i slovnih znakova na registarskoj tablici obavezan je znak „-“ koji se računa kao jedan od izabranih znakova“, rekao je izvor za Espreso.

Značenje izabranih znakova na registarskoj tablici po sadržaju ne sme da bude provokativno, nemoralno, ili suprotno pravnom poretku.

Osim toga na istom registarskom području nije moguće izdati registarske tablice sa istim izabranim slovima ili kombinacijom slovnih i brojčanih znakova.

Da biste personalizovali svoju tablicu morate se pridržavati određenih pravila:

ŠTA SME DA SE PIŠE

1. Ne možete skinuti oznaku grada (BG, NI, NS, SP, ZR…), već ona mora biti na početku i personalizovanih tabilca.

2. Moguće je napisati maksimalno 5 karatkera, bilo slova ili brojeva

3. Ukoliko želite kombinaciju brojeva i slova između njih se mora nalaziti tačka, koja se takođe računa kao karakter. (NPR: KUD4V nije moguće napisati jer se broj nalazi između slova)

Obične tablice se plaćaju 2193 dinara, dok za personalizovane treba izdvojiti značajno više sredstava. Iznos koji ćete platiti za ovo zadovoljstvo je 87.532 dinara, što je oko 740 evra.

Složićete se da cifra nije mala, zato i ne čudi što ćete ovakve tablice videti uglavnom na ekskluzivnijim modelima. Kada vam kažemo da registracija prosečnog automobila u Srbiji košta oko 25000 – 30000 dinara, ova cifra još više dobija na važnosti.

Naravno ovu cifru od 87532 dinara plaćate jednom u 7 godina, koliko i važe ove tablice, dok registaciju plaćate svake godine.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/kurir.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

(Kurir.rs / Espreso.rs)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)