G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / DRUŠTVO / Umrla kuvarica Buda čiji je život bio dostojan filma!

Umrla kuvarica Buda čiji je život bio dostojan filma!

FELJTON.rs
10.12.2021.

Umrla kuvarica Buda koja je u devetoj deceniji spremala najukusnija jela

Budimirka Buda Mladenović preminula je u sredu veče. A sahranjena je danas u 13 časova.

Budimirka Mladenović sa 86 godina bila je najstarija je radno aktivna kuvarica u Srbiji, u kulinarstvu neverovatnih šest i po decenija

Novi Pazar: Kuvarica Buda i u devetoj deceniji sprema najukusnija jelaBudimirka Mladenović (Foto: Aleksandar Nićiforović – Anadolu Agency)

Novi Pazar

Osamdesetšestogodišnja Novopazarka Budimirka Mladenović u narodu poznatija kao baka Buda i u devetoj deceniji života sprema najukusnija jela domaće kuhinje, i to kao glavna kuvarica u restoranu u kojem je i započela radni vek pre tačno 66 godina, a o njoj priču donosi Anadolu Agency (AA).

Nikada nije odlazila na bolovanje, a samo četiri puta u životu koristila je po nekoliko dana godišnjeg odmora. Ranije je u kuhinji radila gotovo u tri smene, danas i dalje na istom mestu sa istom energijom i ljubavlju sprema najukusnija jela po kojima je čuvena, ali samo zato što to voli i što bez kuhinje ne može da zamisli svoj život.

Ovim poslom kao dvadesetogodišnjakinja najpre nije želela da se bavi, kaže da je u selu bilo sramota da žensko dete tada radi, i to u kafani. Zbog siromaštva u tom kraju nakon rata, da se zaposli u restoranu „Sopoćani“ naterala ju je majka, kako bi sebi kupila stvari i garderobu za udaju. Para i garderobe kasnije je i bilo, ali ne i prave prilike pa se Budimirka nije udavala. Njene kolege kažu da je Budimirka žena kojoj je posao postao život.

„Kaže mi majka idi i idi, ja plačem i kažem videću sutra. Ujutru me majka budi i kaže hajde Budo što nećeš, bila sam ljuta i rekla sam joj, majko gde me daješ u kafanu da radim a znaš šta se u kafanama radi, je li te sramota, ti mene jednu imaš. Moralo je tada tako, nije bilo plate. Mene su zvali i za apotekara da se školujem, mamin rođak imao apoteku u Novom Pazaru, ali majka mi nije dala da se školujem“, kaže u razgovoru za AA Budimirka Mladenović.

Restoran motela „Sopoćani“ nije samo Budino radno mesto, već i njen čitav život. Od vlasnika je dobila motelsku sobu pa su „Sopoćani“ i zvanično njen dom.

„Zavolela sam vremenom ovaj posao. Samo sam sanjala i mislila kako ću spremiti nešto gostu kada ode šef. Noću nisam spavala nego sam razmišljala šta ću i kako ću. Najsrećnija sam bila kada gost vrati prazan tanjir, da nema zamerke, da je sve čisto i da je sve pojeo. Od malena sam pravila kolače od blata i igrala se oko šporeta. Rodi se čovek za nešto da voli i tako sam ja ostala ovde i zavolela sve ovo“, priča Budimirka.

Iako je u penziji već dvadeset godina i materijalno obezbeđena baka Buda ne razmišlja da izađe iz kuhinje. Bez nje bi sve stalo, tvrdi ona. Tu je kaže zbog gostiju, i dodaje da joj je žao da neko pređe put i dođe do restorana zbog njenih jela a da mu ona to i ne spremi.

„Penzionisala sam se i ovde imam stan. Zato sam i dalje u kuhinji, pomažem i radim, ne mogu da se odviknem i ne mogu bez posla“, kaže Budimirka.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

….

Slučaj „MANIJAK ZA VOLANOM“ još uvek u fioci Tužilaštva! MAMA POKUSAVA DA ZASTITI SINOVE DIVLJAKE!

….

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Miris njene kuhinje dopreo je do mnogih u svetu, pa joj je tako nuđeno da radi u Ujedinjenim nacijama i kuhinjama velikih svetskih lanaca hotela i restorana, sve je ponude uvek odbijala. Njenu teletinu sa plotne, jagnjeće pečenje, pite i ostale kulinarske đakonije jeli su predsednici država, ambasadori i druge diplomate.

Najdraži gost od svih joj je bio predsednik Savezne Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito.

U životu i u kuhinji istrajala je kaže samo zato što voli posao koji joj je odredila sudbina. Od života nije puno očekivala, a nije ni dobila ništa značajno. Ne žali se, ali ipak šest i po decenija kasnije, baka Buda bi da sada ima dvadeset godina, stvari postavila drugačije. Ostala je tuga za nekim drugačijim životom i ostale su mnoge neostvarene želje.

NE PROPUSTITE……

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC „ZA 4 GODINA NA SLOBODI“! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

Zbog požrtvovanosti i napornog rada u kuhinji nikada nije ušla u frizerski i kozmetički salon. Kuhinja joj je bila i pozorište i bioskop, a šerpe, sveže namirnice i začini, jedina razonoda.

Baka Buda se nada da će je zdravlje služiti kako bi u kuhinji provela još koju godinu. Kada zdravlje počne da je napušta, tek tada će razmišljati o odmoru od kuhinje i života.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/aa.com)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)