G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / DRUŠTVO / UKRAO IZ BANKE 1,44 MILIONA EVRA, PA POLICIJI POSTAVLJAO ZAGONETKE: Ovo je najluđi srpski pljačkaš, evo gde sada živi!

UKRAO IZ BANKE 1,44 MILIONA EVRA, PA POLICIJI POSTAVLJAO ZAGONETKE: Ovo je najluđi srpski pljačkaš, evo gde sada živi!

CRNA HRONIKA FELJTON.rs
06.07.2021.

Bivši bankar Aleksandar Spasić (42) u junu 2008. godine išetao iz jedna banke u Srbiji sa torbom punom para. Iste večeri se sam prijavio, pa terao policajce da rešavaju zagonetke kako bi im otkrio gde je novac. Posle robije se osamio na selu

Aleksandar Spasić (42) iz Kragujevca s punim pravom nosi epitet najluđeg pljačkaša banke, a njegova životna priča mogla bi da posluži za snimanje holivudskog filma.

Spasić je u junu 2008, dok je radio kao blagajnik u toj banci u Kragujevcu, mirno išetao iz ekspoziture sa 1,44 miliona evra u putnoj torbi. Iste večeri se sam prijavio, a zatim je danima zavitlavao policajce, terajući ih da rešavaju zagonetke i mozgalice kako bi im otkrio gde je novac.

Najveći deo novca je pronađen, ali zauvek je nestalo 65.000 evra i 14.000 švajcarskih franaka i samo Spasić zna gde su te pare. Nakon što je odrobijao devet godina, Spasić se povukao na jedno seosko imanje i niko ga već dugo nije video u Kragujevcu.

pljačka, banka
FOTO: SHUTTERSTOCK

Platio vožnju telefona

Ova filmska priča počela je pre 13 godina, kad su Spasića pritisli emotivni problemi zbog razvoda braka, pa je rešio da uradi nešto spektakularno, o čemu će pričati cela Srbija.

Dobro upućeni izvor u sve detalje pljačke banke, otkrio je da je Spasić brižljivo isplanirao kako da iznese pare iz trezora.

– On je danima dolazio na posao sa putnom torbom, govoreći kolegama da zbog razvoda postepeno iznosi stvari iz stana i to nikom nije bilo sumnjivo. Na dan pljačke, 7. juna 2008, oko 11 sati, Spasić je ušao u trezor, jer je kao blagajnik imao pristup novcu, pa je sve pare koje je tamo zatekao stavio u putnu torbu i mirno išetao iz banke – objašnjava izvor.

Prema njegovim rečima, pljačka je primećena tek oko 16 sati i odmah je obaveštena policija, a utvrđeno je da je odneto 928.000 evra, 533.000 švajcarskih franaka, 291.000 američkih dolara i 5.000 dinara.

Inspektori su strahovali da je Spasić već napustio zemlju, jer je imao pet sati prednosti za bekstvo, ali proverama je utvrđeno da osoba sa tim imenom nije prelazila granicu. U međuvremenu, inspektori su pokušavali da lociraju Spasićev telefon i ustanovljeno je da se on kretao okolinom Kragujevca, a zatim se uputio prema Čačku.

– Policajci su na putu za Čačak zaustavili taksi vozilo, u kom je bio Spasićev telefon, ali on nije bio u tom autu! Taksista je rekao inspektorima da mu je jedan mladić dao 5.000 dinara da neko vreme vozi njegov telefon po okolini grada i da u jednom trenutku krene za Čačak. Međutim, na telefonu je bila poruka upućena šefu kriminalističke policije u Kragujevcu: „Vidimo se večeras tamo gde je sve počelo“ – priča sagovornik.

Policajci su očekivali da će se Spasić iste večeri vratiti u banku i da će ih tamo sačekati, ali vickasti Aleksandar je zapravo otišao u kragujevački klub „Trezor“ i odatle ih je pozvao i predao se. Tada i ova priča dobija neverovatne i komične zaplete.

– Spasić je u policijskoj stanici priznao da je ukrao novac. Kazao je da mu se smučilo to što ga je ženina familija stalno omalovažavala i ponižavala, pa je hteo da im pokaže da može da uradi nešto veliko, da mirno išeta iz banke sa torbom punom para i da nikom ne zafali dlaka s glave! Kazao je inspektorima da je pare zakopao u unapred pripremljenih šest rupa u spomen-parku Šumarice i odmah su tamo upućene policijske ekipe, koje su pronašle kese sa parama. Sav novac je stavljen u džak, koji je bio težak oko 20 kilograma, pa je pod jakim obezbeđenjem odnet na brojanje. Tada je ustanovljeno da fali oko 100.000 evra u raznim valutama – rekao je izvor.

Kad su inspektori pitali Spasića gde je ostatak para, usledio je novi šok. Aleksandar im je hladnokrvno rekao da će im dati lokaciju sedme rupe, ali samo ako reše zagonetku u roku od 20 minuta.

– Policajci su tada već počeli da gube živce sa Spasićem, verovatno su proklinjali zakon koji im ne dozvoljava da ga „propuste kroz šake“ jer ih zavitlava, ali pristali su na njegovu igru – rekao je izvor.

pljačka, banka
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zagonetka je glasila:

„Kralj ima deset podanika. Oni kralju svake godine donesu po deset poluga zlata, koje su sve teške po kilogram i iste su veličine. Špijun je obavestio kralja da jedan od podanika pravi sto grama lakše poluge, jer je gustina zlata u polugama manja. Kralj je samo jednim merenjem na vagi uspeo da sazna koji od podanika je zakidao na težini poluga. Kako je to uspeo samo jednim merenjem?“

Ovu zagonetku su policajci rešili, ali su prekoračili vreme od 20 minuta, pa im je Spasić zadao novu mozgalicu:

„Žena sprema hranu za muža. On stiže kući i, dok pere ruke, žena slučajno zakači kutiju sa solju i sva so upadne u šerpu u kojoj je spremala mužu obrok. Muž zatim seda za sto, uzima hranu, počinje da jede i kaže ženi: ‘Daj mi malo soli.“ Koja je to hrana koja je posle pune kutije soli ostala neslana?“

Zlatna groznica

Nije poznato da li su policajci rešili i ovu zagonetku, ali spektakularna pljačka banke je već postala glavna tema u celoj Srbiji i pročulo se da je deo ukradenih para nestao! U Kragujevcu je počela prava „zlatna groznica“, mnogi su lutali po Šumaricama nadajući se da će pronaći novac, a onda je usledio novi obrt.

– Radnik koji je radio na uređenju Slovačkog groblja u Šumaricama pronašao je 50.000 švajcarskih franaka i predao ih policiji. U međuvremenu je još 1.000 franaka otkriveno u poštanskom sandučetu Spasićeve bivše supruge. Ostatak od 65.000 evra i 14.000 švajcarskih franaka nikad nije nađen i samo Spasić zna gde su završile te pare – napominje sagovornik.

On je dodao da je protiv Spasića podignuta optužnica u avgustu 2008. godine i zatim je počelo suđenje, tokom kog je Aleksandar bio na slobodi. Psihijatrijskim veštačenjem je utvrđeno da je bio uračunljiv u vreme pljačke i da se radi o veoma inteligentnoj i maštovitoj osobi.

– Osuđen je na devet godina zatvora, a nakon što je izašao iz zatvora, opet je imao problema sa zakonom. Nakon toga je otišao na jedno seosko imanje kod Kragujevca, a u naselju Bubanj, gde mu žive ćerka i sin, niko ga godinama nije video – zaključuje izvor. K. R.

Zagonetke i rešenja

* Kralj ima deset podanika. Oni kralju svake godine donesu po deset poluga zlata, koje su sve teške po kilogram i iste su veličine. Špijun je obavestio kralja da jedan od podanika pravi sto grama lakše poluge, jer je gustina zlata u polugama manja. Kralj je samo jednim merenjem na vagi uspeo da sazna koji od podanika je zakidao na težini poluga. Kako je to uspeo samo jednim merenjem?

Rešenje: Kralj je od prvog podanika uzeo jednu polugu, a od svakog sledećeg po jednu više, da bi od poslednjeg uzeo svih deset poluga. Sve ih je istovremeno stavio na vagu. Ako bi zafalilo sto grama zlata, to bi značilo da je prvi podanik bio prevarant. U slučaju da je falilo dvesta grama, prevarant bi bio drugi podanik i tako redom do desetog, kome bi falio ceo kilogram.

* Žena sprema hranu za muža. On stiže kući i, dok pere ruke, žena slučajno zakači kutiju sa solju i sva so upadne u šerpu u kojoj je spremala mužu obrok. Muž zatim seda za sto, uzima hranu, počinje da jede i kaže ženi: ‘Daj mi malo soli.“ Koja je to hrana koja je posle pune kutije soli ostala neslana?

Rešenje: Žena je u šerpi kuvala jaja.

Bilans pljačke

Odneto iz banke: 928.000 evra 533.000 franaka 291.000 dolara 5.000 dinara

Nađeno: 1,34 miliona evra u raznim valutama u šest rupa u parku, a zatim još 51.000 franaka

Nestalo: 65.000 evra 14.000 franaka

Pre i posle robije pljačkao menjačnice

Javnost u Srbiji ostala je u šoku kad se saznalo da je Aleksandar Spasić, posle milionske pljačke banke, učestvovao u još dva razbojništva, gde se plen merio desetinama ili stotinama evra. Spasić je najpre, dok je čekao presudu i odlazak na robiju, početkom 2009. pokušao da opljačka menjačnicu u kragujevačkom naselju Palilula. Tada mu se radnica suprotstavila, a on je pokušao da pobegne. Međutim, na semaforu ga je sustigao vlasnik menjačnice, istukao ga i zadržao do dolaska policije. Ovaj pokušaj razbojništva mu je verovatno uračunat u devetogodišnju kaznu zatvora za pljačku banke.

Lisice, Zatvor
FOTO: PROFIMEDIA

Po izlasku iz zatvora Spasić je i u februaru 2017. opljačkao benzinsku pumpu u Ravnom gaju kod Knića, ali policija ga je ubrzo uhapsila sa plenom od 15.000 dinara i 50 evra. Pored novca, pronađeni su i fantomka i replika pištolja. Zašto je to uradio, samo on zna…

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

95 − 94 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)